Ardogintzako eskualde ezagunena Binissalem jatorri-deiturari dagokio, eta Binissalem, Consell, Santa María del Camí (Macià Batle upategien kokalekua), Santa Eugènia eta Sencelles udalerriek osatzen dute. Bertan, duela bost mende baino gehiago ere mahats-uzta onak ematen zituzten bertako lurrek eta bermatuta daude zapore onari, kolore sakonari eta aroma bereziari esker nabarmentzen diren ardoak.
Deitura hori upategi hauek lantzen dute nagusiki: Bodegas José Luis Ferrer, Celler Tianna Negre, Jaume de Puntiró, Vins Nadal (Albaflor) eta Vinyes i Vins Ca Sa Padrina.
Pla i Llevant
Pla i Llevant eskualdeetako 18 udalerri hartzen ditu barnean. Algaida, Ariany, Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Margalida, Sineu eta Vilafranca de Bonany.
Pla i Llevant eremuko mahastiak 100 metrotik beherako altueran daude, ia-ia itsas mailan. Horregatik, itsasoko brisek oso eragin garrantzitsua dute alderdi mikroklimatikoetan.
Gaur egun 13 upategi eta 67 mahastizain daude erregistratuta jatorri-deituran, eta 444 mahasti-hektarea dituzte guztira.
Mahats zurirako, barietate hauek daude baimenduta: chardonnay, ale txikiko moskatela, Alejandriako moskatela, parellada, riesling, viognier eta bertako bi barietate, prensal blanc eta giró ros.
Mahats beltzerako, aldiz: cabernet sauvignon, merlot, monastrell, pinot noir, syrah, tempranillo eta bertakoak, callet, mantonegro, fogoneu eta gorgollassa.
Pla i Llevant jatorri-deituraren babespeko ardoak zuriak, gorriak, beltzak, likore-ardoak, pindartsuak nahiz apardunak izan daitezke, eta polifenolen ugaritasuna dute ezaugarri. Upategi hauek lantzen dute jatorri-deitura nagusiki: Armero i Adrover, Bodegas Bordoy eta Bodegas Vi Rei, Butxet Viticultors, Miquel Oliver Vinyes i Bodegues,
Vins Miquel Gelabert eta Vinyes i Bodegues Pere Seda.
"Hemengoa izatea ona delako, Balearretako 25 ekoizlerekin eskuz-esku lan egiten dugu gure ingurunearen iraunkortasuna eta mahastizainen etorkizuna bultzatuz"
Vino de la Tierra Illes Balears
Aipagarria da bertako ardoen kalitatea, direla barietate zuriekin eginak –moll, chardonnay, makabeo, malbasia, Alejandriako moskatela, ale txikiko moskatela, parellada, riesling, viognier eta sauvignon blanc–, direla barietate beltzekin eginak –callet, manto negro, fogoneu, monastrell, cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo eta pinot noir–.
Ona delako hemengoa izatea, upategi hauek gozotasun osoz lantzen dute Vino de la Tierra Illes Balears ardoa: Bodegues Macià Batle, Bodegues Galmes i Ribot, Mesquida Mora, Bodega Ribas, Bodegues Balmes i Ferrer eta Bodega Son Prim.
Vino de la Tierra Ibiza
Ibiza uharteko ardo tradizionalak izendatzeko erabiltzen den adierazpen geografikoa da.
Ardoak egiteko, barietate beltz hauek erabiltzen dira: monastrell, tempranillo, merlot, cabernet sauvignon eta syrah; baita barietate zuri hauek ere: makabeo, chardonnay, Alejandriako moskatela, ale txikiko moskatela, parellada eta malbasia. Nabarmengarriak dira upategi hauek: Bodega Sa Cova, Bodegas Ca’n Maymó eta Bodegas Ca’n Rich.
Vino de la Tierra Isla de Menorca
Illa de Menorca adierazpen geografikoaren bidez identifikatutako bertako ardoak dira. Chardonnay, makabeo, malbasia, Alejandriako moskatela, parellada eta moll barietate zuriekin eta cabernet sauvignon, merlot, monastrell, syrah eta tempranillo barietate beltzekin egindako ardoak dira.
Bodegas Binifadet eta Bodega Vinya Sa Cudia upategiek lantzen dute ardo hau.
Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord
Chardonnay, makabeo, malbasia, Alejandriako moskatela, ale txikiko moskatela, parellada, moll eta sauvignon blanc barietate zuriekin eta cabernet sauvignon, merlot, monastrell, syrah eta tempranillo barietate beltzekin egindako bertako ardoak.
Vino de la Tierra de Formentera
Formentera uharteko ardo tradizionalak izendatzeko erabiltzen den adierazpen geografikoa da. Ardoak egiteko, barietate beltz hauek erabiltzen dira: monastrell, fogoneu, tempranillo, cabernet sauvignon eta merlot; eta barietate zuri hauek: malbasia, prensal blanc, chardonnay, viognier, garnatxa zuria eta ale txikiko moskatela. Aipagarria da Terramoll upategia.
Vino de la tierra de Mallorca
Mallorca uhartean egiten diren bertako ardoak, mahats-barietate hauetatik abiatuta: zurietarako, prensal (moll) chardonnay, makabeo, malbasia, Alejandriako moskatela, ale txikiko moskatela, parellada, riesling, sauvignon blanc, viognier eta giró ros erabiltzen dira; barietate beltzetarako, aldiz, callet, manto negro, cabernet sauvignon, fogoneu, merlot, monastrell, syrah, tempranillo, pinot noir eta gorgollassa. Aipagarriak dira upategi hauek: Bodegues Macià Batle, Bodegues Galmes i Ribot, Mesquida Mora, Bodega Ribas, Bodegues Balmes i Ferrer, Celler Son Prim eta Binigrau Vins i Vinyes.