Ezagutu

Mahon-Menorca gazta

Uhartekeko kultura, usadio eta tradizioekin lotuta

Ona delako hemengoa izatea, iaz Mahon-Menorca jatorri-deiturako gaztaren 230 tona saldu genituen, eskarmentu eta tradizio handiko bertako 8 ekoizleri zuzenean erosiak guztiak

Zortzi ekoizlerekin elkarlan estuan aritzen gara zuregandik gertuen egindako artisau-gazta zure eskura jartzeko.

COINGA (COOPERATIVA INSULAR GANADERA MENORCA)
Coingak Menorcako historian eta kulturan ditu bere sustraiak. Izan ere, 80 lloc (baserri) bazkide baino gehiago ditu, 50 urteko esperientzia du uharteko behien esnearekin produktuak egiten, eta Menorcako bazkarik hoberenarekin elikatu dira behiok. Unescok, besteak beste, haien oreka ekologikoari esker izendatu du Menorca Biosferaren Erreserba.

LA PAYESA (EXPLOTACIONES PONS MARIN, S.L.)
Hiru belaunaldi Mahon-Menorca gazta egiteko tradizioari jarraikiz. Haien historia Alaior udalerrian hasi zen, 40ko hamarkadaren amaieran, bi mendetik gorako etxe batean.

SA CANOVA ( LACTO INDUSTRIAL MENORQUINA S.L.U.)
1990. urteaz geroztik, uharteko esnez soilik egindako gazta jatorri-deituradunak eta kalitate handiko beste produktu batzuk egiten ditu Lacto Industrial Menorquina enpresak, SA CANOVA markapean

QUESOS TORRALBA (NICOLAS CARDONA ENRICH)
1939an «Quesos Torralba» familiako enpresa txikia sortu zuten Josep Cardonak («Bep de Torralba») eta haren familiak Alaior herriko hirigunean, Sa Bolla kalean.
Arian-arian, hazi egin ziren «Quesos Torralba» enpresaren ontze eta salmenta negozioa eta bezeroak.

ALCAIDUS (ALCAIDUS, S.L.)

Alcaidús finka Mahon eta Alaior udal-mugarteen artean dago, Menorca uhartean.
Balear Uharteetako abeltzaintza-eremu zabalenetako bat du, 300 hektareakoa, eta 3,1 milioi esne litro baino gehiago ekoizten ditu urtean.
Frisiar eta Holstein arrazako behiek osatzen dute haren azienda.
Alcaidúsen egunerokoa da ekoizpena eta, makineria modernoena erabilita, esne freskoena lortzen dute, finkan bertan jezten delako eta ez delako inora garraiatzen. Hala, kalitate handiko gaztak lortzen dituzte.

BINIATZEM (QUESOS CASASNOVAS, S.L.)
Ciudadelan metodo tradizionalekin eta artisau erara egin eta ondutako gazta, Menorcako artisau-gazta bikaina.

HORT SANT PATRICI (HORT DE SANT PATRICI, S.L.)
Ferreries udalerrian, Camí de Sant Patrici bidean kokatutako finka. Gazta ezagutzen denetik ontzeko erabili den prozesu berari eutsi diote. Gazta zen abeltzaintzako produktu komertzial nagusia eta Mahongo portutik saltzen zen, eta hortik datorkio izena.
Mendetako tradizioa duen gazta, behi-esnez egina, aldaera eta ontze-puntu ugariei esker sukaldaritza eta gastronomian erabilera anitz dituena.

S’ARANGÍ (LLORENS FEDELICH FRANCISCO)
Es Mercadal herriko S’Arangí familia-ustiategian, finkako bertako behi-esne gordinez, Menorcako benetako gazta egiten dute, aspaldiko kalitate, freskotasun eta benekotasunari eutsirik.

Mahon-Menorca gazta da uharte hauetako gazta adierazgarriena. Jatorri-deitura horrek 1985. urteaz geroztik babesten eta zaintzen du produktu honen kalitate, jatorri eta diferentziazioa. Menorca uhartean ekoizten da. Produktu honek lotura estua du uharteko kultura, usadio eta tradizioekin, eta funtsezko elementua da haren izaerari eusteko.

"Hemengoa izatea ona delako, Mahon-Menorca JD duen Gazta eskaintzen dizugu"

Menorca uhartean ekoizten da, eta jatorri-deituraren barruan bi gazta mota desberdintzen dira: Mahon-Menorca gazta eta Mahon-Menorca artisau-gazta.

Lehena gaztandegi industrialetan egiten da, kontserbazio-prozesuren bat izan duen esnea erabiliz; artisau-gazta, aldiz, artisau-gaztandegietan egiten da, esne gordina erabiliz. Horixe da bien arteko desberdintasuna.

Gazta hau frisiar, mahondar eta menorcar (arrea edo alpetarra) arrazako behien esnez egiten da ia-ia osorik, baina ardi-esnea ere izan dezake, guztizkoaren % 5era arte gehienez. Ertz borobilduko paralelepipedo forma bereizgarria du, eta azal leun eta trinko marroi-horixka. Orea prentsatu egiten da, eta begiek arroz ale baten tamaina dute. Tenperatura baxuan mamitzen, murgilduta gazitzen, eta uharteko usadioei jarraikiz ontzen da, batez ere jardunbide tradizionalean.

Gazta egiteko, kontserbatzeko bizigarririk ez duen esne oso, argi eta garbia erabiltzen da, eta koipe eta proteina arteko osaera orekatua du egindako gaztak gutxienez % 38ko koipe-edukia izan dezan aterakin lehorrarekiko.

Mahon-Menorca gazta

Jatorria eta tradizioa

Bazkari eta afarietarako amaiera bikaina

Kalitateko gazta, nazioartean prestigio aitortua duena, uharte hauetako historia handieneko elikagaietako bat

Mahon-Menorca gazta altxor gastronomikoa da eta Balearretako errezeta-liburuetako plater enblematiko askotan nabarmentzen da bere ezaugarriengatik. Ezin hobea da hutsik nahiz fruitu lehorrekin, frutarekin edo ogitarteko gozo batean tomate eta olioarekin jateko. Dena dela, sukaldaritza landuenean ere berez nabarmentzen da, askotariko testura, zapore eta uztartzeekin, hainbat saltsatarako oinarri gisa, haragi, arrain eta barazkien osagarri eta bizigarri, barrubeteak egiteko, eta abar.

Ona da

Hemengoa izatea

Ezagutu merkatuko tokiko produktuen sorta handiena

Balear Irlak

Kantabria

Nafarroa

Errioxa

Balear Irlak

Aragoi

Galizia

Asturias

Euskadi

Gaztak

Kategoria guztiak

Fruta

Barazkiak

Arrautzak

Arraina

Behikia

Gaztak

Ardoa

Sobrasada

Bilatu