Ezagutu

Errioxako gaztak

Artisau eran egiten dute errioxar artzainek berek

Cameroseko gaztaren jatorri-deiturak haren jatorria eta kalitatea bermatzen du, egiten denetik gure dendetan merkaturatzen den arte. Urtean 30.000 kg inguru ekoizten dituzte: jatorri-deitura txikia da hortaz, baina gozo-gozoa

Mendi eta mendiguneetako abeltzaintza-tradizioak errioxar artzainek berek eskuz egindako gazta ekarri du. Autonomia-erkidego honen hegoaldean Cameros mendilerroa aurkitzen dugu, Cameroseko gaztaren jatorria, eta horixe da Errioxako gazten artean enblematikoena eta bereziena.

Ahuntz-esnez egindako gazta bat da. Gazta fresko, samur eta erdionduak esne pasteurizatuz egiten dira; gazta onduak, aldiz, esne gordin nahiz pasteurizatuz eginak izan daitezke. Cameroseko gaztaren ezaugarri garrantzitsu bat kanpoaldean dituen markak dira. Gazta prestatzeko erabiltzen den «cilla» izeneko moldeak sortzen ditu; izan ere, txirikordatutako zumez eginda dagoenez, markatuta uzten du gaztaren kanpoaldea.

Ona delako hemengoa izatea, Cameroseko JDB gazta hurbiltzen dizugu. Egun, esnetarako ahuntz-artzainen 11 ustiategik soilik dute jatorri deitura babestua, eta haiek hornitzen dituzte Cameroseko JDB duten bi gaztagileak esnez.

Bata Quesos los Cameros, Cameroseko JDB gazta ondua egiten duena; bestea Quesos Celia, Cameroseko JDB gazta freskoa egiten duena.

Zugandik hurbil egindako gazta gerturatzen dizugu, horren kontsumoak gure ingurunearen iraunkortasuna eta artzainen etorkizuna bermatzen duelako

Queso los Cameros enpresa finkatua da Errioxan, eta kalitate handiko gazta ondu eta erdionduen sorta zabala egiten du; ontze puntu egokienera iritsitakoan, oliba-oliozko igurtzia egiten zaie. Mostradorean pisura, zatitan nahiz xerretan saltzen dira. Ezin dugu ahaztu, ezta ere, mini piezatan saltzen den Cameroseko JDB gazta ondu eta preziatua.

Quesos Celia enpresak sustrai handiak ditu ingurune horretan; bere ahuntz-taldearen esnearekin hasi zen gazta egiten, lagun eta senideentzat. Gaur egun enpresa gisa hazi dira, baina ez dute galdu beren zerizana eta familia-enpresa dira oraindik ere. Produktu paregabeak eta esklusiboak eskaintzen dituzte, gazta freskoak hala terrina txikietan nola 2 kiloko piezetan, mostradorean pisura saltzeko. Gure harremana biontzat da garrantzitsua, bertako produktua ikusarazteko aukera ematen digulako.

Cameroseko gazta

Tradizioa eta egiten jakitea

gazta

Cameroseko gazta autonomia-erkidegoko balio gastronomiko nagusietako bat da

Historikoki, Errioxako lurrekin lotura estua izan du Cameroseko gaztak. Cameroseko gizarteak, eta gizarte menditarrak oro har, abeltzaintza eta artzaintza zereginekin lotutako ohiturak, folklorea, gastronomia… ditu. Horietako batek gaztagintzarekin du zerikusia.

Oinarrizko iraupen eta truke ekonomian, Errioxako mendilerroko familien mantenurako funtsezko produktu bat izan zen gazta. Cameroseko jaunei ordaindutako zenbait zergetan ere islatzen zen gaztaren garrantzia eta balioa, gaztetan ordaintzen zirenez.

Ona da

Hemengoa izatea

Ezagutu merkatuko tokiko produktuen sorta handiena

Errioxa

Kantabria

Nafarroa

Errioxa

Balear Irlak

Aragoi

Galizia

Asturias

Euskadi

Gaztak

Kategoria guztiak

Errioxa ardoa

Gaztak

Barazkiak

Fruta

Txorizoa

Bilatu