Galiziako ardogileen debozioak bost jatorri-deituren saria lortu du, bertako ardoen jatorria eta kalitatea zaintzen dutenak.
Rías Baixas JD, bere izenak berehala eramaten gaitu Galiziara. Ardo hauek, bere izenak adierazten duenez, orokorrean gutxienez 300 metrotik gorako garaieran ekoizten dira, itsasotik edo ibai edo Galiziako itsasadarretatik hurbil dauden guneetan. Ospetsuenak Albariño barietatearekin egindako ardo zuriak dira.
Ribeira Sacra JD, 1997an sortua eta produkziorako bost azpi-guneekin, ardo beltza egiteko Galiziako gune onenetakoa dela uste da. Gune hau ezaguna da bertan mahastizaintza lanak egitea oso zaila delako. Hain zuzen ere, Ribera Sacra notizia izan da azkenaldian mahatsak %85etik gorako maldak dituzten lurretan biltzeagatik. Baldintza horiek merezitako plus bat ematen diote bere ardoei, produktua merkatura ateratzerako orduan eta ardoaz gozatzerako orduan oso garrantzitsua dena. Ribeira Sacra Jatorri Deiturak ardo zuri eta beltzak babesten ditu.
O Ribeiro JD, Galiziako jatorrizko-deitura entzutetsu eta bitxienetako bat. Erromatarren garaian hasi ziren Ribeiro ardoa ekoizten, baina benetan, ardo hau monjeekin gorantz hasi zen, mahatsondoak aztertu eta berrezarri zituztenean. Gune honetako ekoizpenaren %85a ardo zuria da. Ardo lasaiak dira, zuriak eta beltzak.
Valdeorras JD, formalki 1945ean aintzat hartua, Valdeorras Jatorri Deitura helburu garrantzitsu batekin jaio zen: bertako mahats-motak berreskuratzea, adibidez mencia edo godello barietateak. Seguru asko produkzio-gune malguena da hau, barietate bakarreko ardo zuri eta beltzen ekoizpenari dagokionez.
Monterrei JD, 381 mahastizainek eta 25 upeltegik osatzen dute Jatorrizko Deitura gazte hau, etorkizunerako proiekzio handia duen tradizioz ardogilea izan den eskualdea. Lurzoru aniztasuna eta mendi-hegaletako mikroklimei esker, izaera berezia duten ardoak ekoizten dira bertan, konplexutasun handikoak. Monterreik, batik bat, barietate zuriak ekoizten ditu (produkzioaren %70a) eta barietate beltzek gainerako %30a hartzen dute. Ardo guztiak tokiko mahatsak erabiliz egiten dira, izaera berezia ematen dietenak. Horrez gain, 4 adierazpen geografiko ditu: Betanzos, Valle del Miño-Orense, Barbanza e Iria eta Ribeiras do Morrazo
"Azken urtean 503.000 ardo litro baino gehiago merkaturatu ditugu gure Galiziako dendetan eta erkidegoaren mugetatik kanpo"
Hemengoa izatea ona delako eta tokiko 40 ekoizlerekin daukagun harreman onari esker, Galiziako saltokietan jatorriz bertakoak diren 120 ardo lantzen ditugu. Jarraian, gurekin harreman luzea eta egonkorra izan duten upeltegi batzuk nabarmenduko ditugu.
VINOS & BODEGAS GALLEGAS, S.A.U.
Duela 50 urte baino gehiago grina handiarekin jaio zen proiektu pertsonal hau ardo sektoreko enpresa-talde handia bilakatu da. Hala ere, hasierako familia eta tradizio izaera mantendu du. Oreka delikatu hori da, hain zuzen ere, Bodegas Gallegas-en benetako esentzia.
ADEGAS VIÑA SOBREIRA, S.L.
Familia izaerako upeltegi hau Salnés haranean jaio zen eta 1990ean eman zituen lehenengo urratsak.
Hasiera-hasieratik kalitate handiko ardoak egitea izan da euren apustua. “RIAS BAIXAS” JATORRI DEITURAREN KONTSEILU ARAUTZAILEAREN parte da.
VINIGALICIA S.L.
Duela 50 urte baino gehiago ekin zion Vinigaliciak ardogintza tradizioari, Galiziako Chantada udalerrian. Gaur egun, ViniGalicia Grupo Bodeguero taldeak produktu sorta zabala eskaintzen du, ontziratu gabeko ardotik botilako mahaiko ardoetara doana, ardo bereziak, Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras eta La Mancha JD ardoak, sangriak, udako beltzak, pattarrak, likoreak, eta oliba-olio birjina estra barne hartuz.
VIÑA COSTEIRA S.C.G.
Viña Costeira 1968. urtean jaio zen, ameslari bihurrien talde batek ilusio handiarekin garaiko ardogintzaren joerak hautsi zituenean, Galiziako mahats-barietate historikoak berreskuratzearren: Loureira, Godello, Albariño eta Treixadura, besteak beste.
PAZO BLANCO NUÑEZ
Upeltegi hau Blanco Núñez anaien ekimenaren ondorioz jaio zen, Bartzelonara bizitzera joan ziren galiziarrak, beti ardo sektoreari lotuta egon direnak.
BODEGAS COOPERATIVA JESUS NAZARENO, SGC
Kooperatiba hau 510 bazkidek osatzen dute eta 52 urte daramatza ardoa ekoizten. O Barco de Valdeorrasen kokatzen da eta zortzi ardo marka ezberdin saltzen ditu Espainia, Europa eta Estatu Batuetan.
Kooperatiba honek urtero bi milioi eta erdi kilo ekoizten ditu bataz bestean, funtsean godello eta mencia barietateak erabiliz.
ADEGAS CONDES DE ALBAREI, S.A.
Adega Condes de Albarei 1988an jaio zen Salnés haraneko ardogile-talde grinatsu baten eskutik, bertan ekoizten zuten albariño mahatsa merkaturatzeko helburuarekin. Laster Jatorri Deituraren erreferentzia bilakatuko zen. Rías Baixas.Adega Condes de Albarei upeltegiak kalitate aintzatetsia duten ardoak egiten ditu albariño mahatsarekin, espresio aromatiko nabaria duen barietatea, Salnés haranean urte luzez landatu izan dena. Bere albariñoak preziatu eta salduenetakoak bilakatu dira munduan.
BODEGAS SEÑORÍO DEL SOBRAL, S.L.
“Rías Baixas” Kontseilu Arautzaileak babesten duen upeltegi hau, antzinako baserria oinarri hartuz eraiki zen, ardogintzari buruzko teknologiarik aurreratuena eta familiako esperientzia konbinatuz. Dualtasun bikain honi esker, aparteko ardoa egitea lortu dute, eskulana eta tradizioa teknologia eta modernitatearekin elkartuz.
BODEGAS MARTÍN CÓDAX, S.A.
1986an jaio zen eta geroztik haziz eta eboluzionatuz joan da, une oro bere jendea, lurraldea eta kultura bultzatuz. Hain zuzen ere, kultura hori sustatzen du munduko 40 herrialde ezberdinetan. Ardogile talde baten ilusioa eta eginahalarekin hasitako proiektu hau errealitate bat bilakatu da eta gaur egun Bodegas Martín Códax Galiziako ardoen ikurra da gure mugen barruan eta kanpoan.
BODEGAS TERRAS GAUDA, S.A.
Bodegas Terras Gauda O Rosal haranean jaio zen, Rías Baixas Jatorri Deituraren barruan, 1990eko uztaren 37.000 botileko hasierako produkzioarekin. Gaur egun 1,5 milioi botila baino gehiago merkaturatzen dituzte.
160 hektareekin, ardoa egiteko lehengai nahikoa eta kalitatekoa dauka.