Galiziak beren buruak hornitzeko moduko kalitatezko arrautza kopuru handia ekoizten du. Hortaz, komunitateko dendetan saltzen ditugun arrautzen %100 Galiziako oiloetatik dator.
2015ean, Sixto eta Cartelos S.A. Galiziako granjekin batera, tokiko arrautzen EROSKI sorta berria merkaturatu genuen. Gaur egun, lan egiten jarraitzen dugu Teixeiro Granjan ekoiztutako EROSKI baserriko arrautzak ere zure esku jarri ahal izateko.
Gainera, aurten eskaintza are gehiago handitu dugu Lestedo Granjako lurrean hazitako oiloen EROSKI arrautzekin. Arrautza mota hauen salmenta bultzatuz, merkatuko kaiolako arrautzen salmenta murrizten dugu. Zoruan hazitako oiloak mugitzeko askatasuna ematen dieten nabeetan bizi dira, hau da, beren mugikortasun naturala errespetatzen duten nabeak, eta beren premia fisiologikoak soberan betetzen dituztenak.
%100ean bertakoak diren arrautzak eskainiz, argi uzten dugu gure inguruneko produktuarekin konpromiso sendoa dugula. Kasu honetan, hori posiblea izan da Avícola Tratante ekoizlearekin mantendu dugun lankidetzari esker.
Avícola Tratante arrautzak ekoiztu eta merkaturatzen dituen enpresa dugu, bere jarduerari 1969an ekin ziona.
Orduan hedapen-prozesu bat jarri zuen martxan eta arrautzatarako nabeak sortu zituen 70eko hamarkadan. Baina Avícola Tratantek 80ko hamarkada hasieran bizi izan zuen bere hazkunderik nabarmenena, Galiziako merkataritza gune handien zerbitzuan jarri zenean; geroztik bere jarduerak etengabean gora egin du, merkatuan posizionamendu erakargarria lortuz.
Komunitate honetako dendetan saltzen ditugun arrautzen %100 Galiziako oiloetatik dator.
Jarraian, arrautzak beren baserrien ondoko saltokietan banatzen dituzten ekoizleetako batzuk nabarmenduko ditugu.
GRANJA CAMPOMAYOR SL
Harro esaten dute 1940tik arrautzarik onenak ekoizten dituztela. Campomayor arrautza bat ireki orduko ezberdinak direla ikus dezakezu, oilo “zoriontsuetatik” datozelako.
Bere produktuen kalitatea eta freskotasunak zerikusi handia dauka Campomayor-eko instalazioen kokapenarekin, ingurune natural pribilegiatu batean. Bertan arreta bereziarekin zaintzen dituzte animaliak.
"Hemengoa izatea ona delako gure Galiziako dendetan merkaturatzen ditugun oiloen arrautzen %100 Galiziakoak dira"
PAZO DE VILANE, SL
Vilanen ez dituzte arrautzak ekoizten, oiloak zaindu baizik. Bere funtsezko produktua askatasunean hazitako oiloen arrautza da, “baserriko arrautza” kategorian.
Bere kalitate altua Pazo de Vilanen oiloei ematen dieten arretan oinarritzen da, bai eta horiek jaten duten alearen kalitatean, oilategien ingurugiroan, instalazioen mantenuan eta bazkatzen duten inguruaren zainketan. Oiloek bazka fresko eta samurrez gozatzen dute urte osoan zehar, Galiziako klimari esker, euritsua eta tenperatura leunekin.
Arrautza betidanik izan da oinarrizko elikagai bat Galiziako gastronomian: erabilera anitzekoa, prestatzeko erraza eta kalitate/prezio erlazio bikainekoa. Funtsezkoa da gure dietan ere: nutrizio-balio handia du eta merkatuko proteina-iturri jasangarriena da. Azido folikoan eta B12 bitaminan aberatsa delako nabarmentzen da.