Ezagutu

Galiziako gaztak

Tradizioa eta kalitatea

Hemengoa izatea onda delako, harreman luzea eta egonkorra daukagun Galiziako gaztaren 18 ekoizlerekin batera egiten dugu lan

Galiziako eskualdean lau gazta mota egiten dira, Espainia osoan haien zapore gozo-gozoak direla-eta ezagutzen direnak, eta Jatorri Deitura Babestua dute. Tokiko behien esnearekin egiten dira. Gazta-tradizio luzearen emaitza, baditugu beste artisau-gazta batzuk, eta, Jatorri Deitura Babestua ez badute ere, hain gozoak dira, ezen haiek dastatzea merezi duen.

Galiziako esnearekin eta tokiko metodo tradizionalekin egindakogazta aukera zabala eskaintzen dizugu. Gazta aukera hori erkidegoaren banderarekin markatuta dago, hala errazago identifika dezazun, hemengoa izatea ona delako.

EROSKIn guneko 18 ekoizlerekin batera egiten dugu lan, zeinekin urte askoko harremana dugun. Haien artean honako hauek nabarmentzen ditugu:

COOPERATIVA HOXE
Sociedad Cooperativa Gallega 1971n abeltzainek fundatu zuten izaera kooperatiboko landa arloko nekazaritza-enpresa da. 90 hamarkadatik aurrera, gazta bakarrik egiten dute, eskualdeko 100 nekazaritza-ustiategi baino gehiagoko esnea eraldatuz.

ALIMENTOS RUTA XACOBEA, S.L.
Alimentos Ruta Xacobea S.L. sortu berriko enpresa da, inguruko produktu garrantzitsuena ekoizten duena: “gazta”. Instalazioetan artisau-gazta usadio zaharrean eta gauza naturalen zaporearekin egiteko material onena dute.

QUESOS HIPÓLITO BRETON, S.L.
20 urte baino gehiago daramatzate lehengaiaren kalitatea eta Galiziako benetako zaporea nabarmen dituzten gaztekin lan egiten, markaren oinarri nagusi.

QUEIXERIAS BAMA, S.L.
Queixerias Bama Galiziako erdialdean, Ulla eta Tambre ibaien artean, hain zuzen, existitzen zen gazta-usadioaren oinordekoa da.

LACTEOS LORAN
Lorán, sortu zenetik, duela 40 urte baino gehiago, berritzaile izan zen hainbat alderditan. Esaterako, buztin-kazolan aurkeztutako gazta krematsua merkaturatzen lehenengoa izan zen, eta Galizian “requeixo” industria mailan ekoizten ere aitzindari izan zen.

LACTEOS TERRA DE MELIDE S.L.
1990. urtean TERRA DE MELIDE S.L. sortu zen.
Bere gaztak, gehienbat artisau-gaztak badira ere, teknologia justuarekin egiten dira, gehienezko higienea erabat bermatze aldera, beren usadiozko zaporea aldatu gabe.
Horrela, gazta osasungarria egiten da, inolako gehigarririk eta kontserbagarririk gabe.

LACTEOS DE MOECHE,S.
Enpresak Galiziako gazten aukera zabala eskaintzen du duela 50 urte baino gehiagotik hona.
Ekoizpen-prozesuan teknikarik aurreratuenak erabiltzen dira gazten kalitatea bikaina izan dadin beti, eta enpresak Galiziako Xuntak ziurtatutako laborategi bakarra du.

Oso aspaldiko gazta-usadio horrek lau Jatorri Deitura ditu adierazle, tokiko gazten jatorria eta kalitatea babesten dituztenak.

ARZÚA-ULLOA JDB behi-esnearekin bakarrik egiten da, gordina edo pasteurizatua, eta, gutxienez, sei egunez ontzen uzten zaio. Gazta honen aromak burura dakar gurinaren eta jogurtaren aroma, banilla-, esnegain- eta intxaur-ukituekin. Zaporeari dagokionez, pixka bat gazia da.
Hiru gazta mota daude JD honen pean: Arzúa-Ulloa, Arzúa-Ulloa de Granx, Arzúa-Ulloa ondua.

JDB CEBREIRO behi-esne osoa eta pasteurizatuarekin eginiko gazta da (Galiziako ilehoria, Alpetar arrea, frisiarra edo haien gurutzaketak). Freskoa edo ondua izan daiteke.
Gazta freskoak ez du azal berezirik, orea zuria eta pikortsua da, biguna, ukitzean buztintsua, eta aho-sabaian urgarria. Bere zapore eta usainak, pixka bat mingotsa, jatorrizko esnea ekartzen digu gogora. Gazta onduaren azala apur bat bereizten da, pastak —hori kolorekoak eta batzuetan kolore hori bizikoak— batzuetan trinkotasun gogorra du, eta gurintsua baino, beti irmoa da. Bere zaporea apur bat metalikoa da, mina eta esnekiena, aroma bereizgarriarekin.

“Lurraldeko lau Jatorri Deituretako gaztak hurbiltzen dizkizugu, gure ingurunearen iraunkortasuna eta artzainen etorkizuna sustatuz”

TITI GAZTA JDB. Titi-gazta 1992.tik da Jatorri Deitura Babestua Galiziako eskualde osoan.
Hurrengo arrazen behi-esnearekin egindako gazta: Galiziako ilehoria, frisiarra, Alpetar arrea, edo haien arteko gurutzaketak. Pasta biguna, krematsua eta uniformea da, begi gutxi ditu eta erregulartasunez banatuta daude, boli-zuri kolorekoa, horixka. Bere usaina suabea eta pixka bat azidoa da, eta orokorrean, jatorrizko esnea gogorarazten du. Esnekien zaporea du, gurintsua, pixka bat azidoa eta gazia.

SAN SIMÓN DA COSTA JDB hurrengo arrazen behi-esnearekin (gordina edo pasteurizatua) egindako gazta ketua da: Galiziako ilehoria, Alpetar arrea, frisiarra eta haien arteko gurutzaketak. Zapore leuna du, pikante apur batekin, eta apur bat gantzatsua. Koloreari dagokionez, gaztaren ontze-egoeraren araberakoa izango da: zuria, freskoa bada; horia, ondua badago. Itxura bereizgarria du, zibaren eta balaren artean, eta goialdean puntan amaitzen da.

Galiziako gaztak

Produktu sariduna

Moko finenak ere limurtzen dituzten gaztak

Galiziako gastronomia bere gazta ezagunetan oinarritzen da sukaldaritza tradizional nahiz modernoan platerak egiteko

Larre berdeetako lurra, abere ugariren bazkaleku diren larre berdeek kalitate bikaineko lehengaia ematen digute lur honek eskaintzen dituen gazta zoragarriak egiteko. Galiziak zeresan handia du esnekien arloan, horrela berretsi zituzten ‘World Cheese Awards’ 2017 sariek, gazta-munduko Oscar sarien antzekoek. Erkidegoko sei etxek eginiko bederatzi barietatek saria jaso zuten kategoria desberdinetan.

Galiziako gazta sustrai sakonak dituen gastronomia baten ardatza da, eta haren inguruan bizimodu oso bat dago, tokiko eskaintza turistikoaren oinarri bihurtu den benetako kultura gastronomikoa.

Ona da

Hemengoa izatea

Ezagutu merkatuko tokiko produktuen sorta handiena

Galizia

Kantabria

Nafarroa

Errioxa

Balear Irlak

Aragoi

Galizia

Asturias

Euskadi

Gaztak

Kategoria guztiak

Hestebetea

Behikia

Gaztak

Esnea

Arraina eta itsaskiak

Arrautzak

Ardoa

Bilatu