Oso aspaldiko gazta-usadio horrek lau Jatorri Deitura ditu adierazle, tokiko gazten jatorria eta kalitatea babesten dituztenak.
ARZÚA-ULLOA JDB behi-esnearekin bakarrik egiten da, gordina edo pasteurizatua, eta, gutxienez, sei egunez ontzen uzten zaio. Gazta honen aromak burura dakar gurinaren eta jogurtaren aroma, banilla-, esnegain- eta intxaur-ukituekin. Zaporeari dagokionez, pixka bat gazia da.
Hiru gazta mota daude JD honen pean: Arzúa-Ulloa, Arzúa-Ulloa de Granx, Arzúa-Ulloa ondua.
JDB CEBREIRO behi-esne osoa eta pasteurizatuarekin eginiko gazta da (Galiziako ilehoria, Alpetar arrea, frisiarra edo haien gurutzaketak). Freskoa edo ondua izan daiteke.
Gazta freskoak ez du azal berezirik, orea zuria eta pikortsua da, biguna, ukitzean buztintsua, eta aho-sabaian urgarria. Bere zapore eta usainak, pixka bat mingotsa, jatorrizko esnea ekartzen digu gogora. Gazta onduaren azala apur bat bereizten da, pastak —hori kolorekoak eta batzuetan kolore hori bizikoak— batzuetan trinkotasun gogorra du, eta gurintsua baino, beti irmoa da. Bere zaporea apur bat metalikoa da, mina eta esnekiena, aroma bereizgarriarekin.
“Lurraldeko lau Jatorri Deituretako gaztak hurbiltzen dizkizugu, gure ingurunearen iraunkortasuna eta artzainen etorkizuna sustatuz”
TITI GAZTA JDB. Titi-gazta 1992.tik da Jatorri Deitura Babestua Galiziako eskualde osoan.
Hurrengo arrazen behi-esnearekin egindako gazta: Galiziako ilehoria, frisiarra, Alpetar arrea, edo haien arteko gurutzaketak. Pasta biguna, krematsua eta uniformea da, begi gutxi ditu eta erregulartasunez banatuta daude, boli-zuri kolorekoa, horixka. Bere usaina suabea eta pixka bat azidoa da, eta orokorrean, jatorrizko esnea gogorarazten du. Esnekien zaporea du, gurintsua, pixka bat azidoa eta gazia.
SAN SIMÓN DA COSTA JDB hurrengo arrazen behi-esnearekin (gordina edo pasteurizatua) egindako gazta ketua da: Galiziako ilehoria, Alpetar arrea, frisiarra eta haien arteko gurutzaketak. Zapore leuna du, pikante apur batekin, eta apur bat gantzatsua. Koloreari dagokionez, gaztaren ontze-egoeraren araberakoa izango da: zuria, freskoa bada; horia, ondua badago. Itxura bereizgarria du, zibaren eta balaren artean, eta goialdean puntan amaitzen da.