Nafarroako Aratxea Adierazpen Geografiko Babestua 1994an jaio zen, behar beste ezagutzen eta aintzat hartzen ez zen elikagai bat sustatzeko: Nafarroatik datorren aratxe-haragia, metodo tradizionalen bidez ekoitzia.
Hala, behikien sektore osoaren ahalegin eta ilusioari eta Nafarroako Gobernuaren laguntzari esker, kalitate-zigilu hori sortu, eta tresnarik onena bihurtu zen etorkizunari begira jarri eta kontsumitzaileari jakinarazteko ezen ekoizpen-eredu hauxe dela onena aratxekiaren kalitatea eta elikagai-segurtasuna bermatzeko.
"Azken hiru urteetan Nafarroako txahal haragiko milioi bat kilo baino gehiago erosi dugu"
Nafarroako Aratxea AGB zigiluak Pirenaica, Blonde, Parda Alpina eta Charolais arrazak eta horien gurutzatzeak babesten eta zaintzen ditu.
Aratxe guztiak jaiotzean identifikatzen dira, eta hala jarraipeneko eta aldizkako kontroleko prozesu bati hasera ematen zaio: ustiatzen denetik hiltzen denera arte, baita ondoren ere, saltokira iritsi arte. Nahitaezkoa da aratxeari lehenengo lau hilabeteetan titia ematea, gutxienez. Gure konpromisoa irmoa eta sendoa da, eta Nafarroako aratxea merkaturatzen eta ikusarazten laguntzen dugu, komunitate barruan nahiz kanpoan.