Cosme Palacio Upeltegiekin hitz egin dugu, 30 urteko historia txiki bat.
- Cosme Palacio Upeltegia Arabar Errioxako upategi zaharrenetakoa eta tradizio handienetakoa da. Bere historia laburbilduko diguzu?
Laguardiaren oinean kokatuta, Kantabriako mendilerroaren eta Ebro ibaiaren ibilbide bihurriaren artean, Cosme Palacio Upeltegiak bere izaera aitzindaria bizirik mantentzen du, 1894an Cosme Palacio jaunak Arabako Errioxako bigarren upategi zaharrena sortu zuenetik.
Upeltegia beti izan da berritzailea. 80. hamarkadaren amaieran, Michel Rolland enologo ospetsuaren aholkularitza izan zuen Espainiako lehenengo upategia izan zen. Bere eskutik eta erabaki aitzindarien ondorioz, hala nola mahatsaren hautaketa sakona, mahasti bakoitza bereizita egitea, haritz frantsesaren upel berrietan zahartzea eta beratze-denbora luzeak, Cosme Palaciok harmonia, oreka eta adierazkortasun bereziak markatutako Errioxako ardo-estilo berri bat sortu zuen, “Goi Adierazpena” deiturikoa.
- Arabako Errioxa munduan zuen lekua dela diozue, ezaiguzu zergatik.
Hemen mahastiak altxor bat dira. Tempranillo eta Viura mahatsondoek, besteak beste – batzuk ehun urtetik gorakoak –, inguruko garaiera handieneko eremuetan buztin-kareharrizko lurzoruetan landatuta daudenek, hegoaldera begira daudenek eta Mendilerroko arroka ikaragarriak babestuta daudenek, baldintza ezin hobeak aurkitzen dituzte, eta sotoari fintasun handiko ardoak egiteko aukera ematen diote, inguratzen duen paisaiaren isla fidelak direnak.
- Talde oso handi baten kide zarete, posible al da haztea eta berritzea zuen esentzia galdu gabe?
Gure upeltegien nahia kalitate bikaineko ardoak egitea da, zintzoak eta adierazkorrak, jatorrizko lurraren tipikotasuna nortasun propio, bereizi eta gogoangarriarekin bateratzen dutenak. Gure marka ospetsuak sendotzeko, tradizioarekiko eta familia-ondarearekiko errespetu osoz lan egiteko konpromiso sendoa, ardogintzan bikaintasunaren, jasangarritasunaren eta gardentasunaren aldeko apustua indartuz.
- Milflores zuen upategiko markarik gazteena da, nola eta zergatik jaio zen?
1990. urtean Jean Gervaisek “Milflores Zuria eta Beltza” sortu zuenean, beti pentsatu zuen “baiser de fleur” (lore muxua) ardoak bihurtu behar zirela. Udaberriro loratzen zen Errioxako benetako basa-flora miresten zuen, Guardiako mahastiak inguratzen zituena. Eta harritu egiten zen basa-floraren polena mahats-loreen polenarekin nola nahasten zen ikustean, eta lore-usain haien mahatsen patsen larruak nola bustitzen ziren ikustean.
Botilan gure mahastiak babestuz goraipatzen dituzten lore klabelinoak, xaboi-belar harritsuak, beltxatak eta sugegorri-belarrak marraztuko lituzke.
Bizitza oro ametsez beteta dago. Batzuk iragankorrak dira. Beste batzuk gurekin geratzen dira, aldatuz, zehaztuz eta itxura hartuz lehenago edo geroago argia ikusteko. Duela 30 urtetik egiten dugun Milflores botila bakoitzean, Errioxako paisaiaren izpi bat dago.
- Helburua publiko gazteago batengana hurbiltzea zen?
Hain zuzen ere. Bizimodu osasungarria eta gastronomikoa duten jendearentzako ardoak. Ezin hobeak jende baikor eta eskuzabalarentzat, beren momenturik onenak partekatu nahi dituztenentzat eta bizitzaren magia guztia estutuz gozatzen dutenentzat.
- Uztartze ezin hobea Milflores ardo beltzarekin.
Ezin hobea gazta suabe, pasta, arroz, entsalada eta arrain urdinekin.
- Milfloresen hurrengo urratsak?
Esan bezala, duela 30 urtetik egiten dugun Milflores botila bakoitzean, Errioxako paisaiaren izpi bat dago. Hurrengo urratsak gure ardoari bere berezitasunean laguntzen jarraitzea dira, eta horrek loratzen ari den udaberrira garamatza, usainez, testuraz eta kolorez betea. Zapore-eztanda bat ardo gazte honetan, izaera handikoa, oso arina eta indarrez afrutatua.
- Amets bat?
Ardogintzan bikaintasunaren, esparru guztietan jasangarritasunaren eta gardentasunaren aldeko apustua indartzen jarraitzea.