Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak 115 sagar mota onartzen ditu eta 500 hektarea sagasti ditu guztira. Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko 248 sagar-ekoizlek kalitatea, produktibitatea eta uztaren arteko oreka bilatzen dute. Ondoren, Euskal Sagardoa Jatorri Izendapeneko 48 sagardotegik, bertako sagarrari balioa emanez, kalitate oneneko sagardoak egin eta merkaturatu ditzaten. Euskal Sagardoari buruz gehiago jakin nahi duzu? Jarraitu irakurtzen:
Nola dago Euskal Sagardoa JD-aren osasuna?
Euskal Sagardoa Euskadiko sagar-ekoizleen eta sagardo-egileen apustua da, Eusko Jaurlaritzarekin eta 3 Aldundiekin batera. Epe ertain eta luzerako proiektua da, produktuari balioa ematea eta datozen urteetan sektore indartsu bat izateko beharrezkoak diren tresnak sortzea helburu duena. Euskal Sagardoa oso ondo dago osasunez, baina bidea luzea da eta ibilbide-orri honetan oso garrantzitsua da sektore osoa bultzatzea .
5 urte igaro dira jada; atzera begiratuta, zer izan da zailena? eta pozgarriena?
Horrelako proiektuetan lan gogorrena eragile guztiek oinarriak sortzeko eta sektoretik kontsumitzaileenganainoko ibilbidea finkatzeko duten uste osoa izaten da. Baina egia da proiektu hori urteetan zehar lantzen joan dela sektorean eta, beraz, administrazioekin batera, lanaren zati handi bat garatuta zegoen, eta horrek hurrengo urratsak erraztu ditu. Gure asmoa ez da oso azkar ibiltzea, pauso sendoak ematea baizik.
Nolakoa izango da 2022ko sasoia? Zeintzuk dira titularrak?
Uzta berria sagardotegietan dago, bezeroek dastatu eta uzta berriak eskaintzen dizkigun produktuez gozatu ahal izan dezaten. 2021eko uzta historikoa izan da Euskal Sagardoarentzat: 5 milioi kg sagar bildu dira Gipuzkoako, Bizkaiko eta Arabako gure 250 sagastietan, eta 3,5 milioi litro Euskal Sagardo, inskribatutako 49 upeltegietan. Uzta handi horren ondorioz, upeltegiek barietate bakarreko edo 2-3-4 barietateko sagardoekin berritu dute produktua… barietate handiko urtea da eta, beraz, gozamen handia eskaintzen digu.
Posible al da haztea eta oinarri eta balio tradizionalak mantentzen jarraitzea?
Noski. Euskal Sagardoa tradizioarekin oso lotuta dago sagarrari, produktuaren izaera naturalari eta horiek sostengatzen dituen historia osoari dagokionez; baina kontsumitzaileari gauza berriak eta erakargarriak berritzeko, hobetzeko eta proposatzeko prest gaude. Gure sagastietan egiten ari den lan handiak aukera ematen digu Euskal Sagardoa modu askoz aberasgarriagoan lantzeko, eta sektorea hori baliatzen ari da bultzada berri bat emateko.
Sagardoaren sektorean berrikuntzak egin daitezke? Nobedaderik dago?
Bai, berrikuntzak egiten ari dira, eta asko gainera. Berrikuntza upeltegietan gertatzen da, non ideia berriak egiten diren eta ondoren merkaturatu aurretik proba asko egiten diren, baina egia da uzta hau berrikuntzarako aproposa izan dela, sagardotegietan sagarra eskuragarri dagoelako eta sagar barietate ezberdinak bereizita landu ahal izateko diseinatutako sagasti berriak ekoizten hasi direlako. Sagardoaren sektorea bizirik dago eta, ondorioz, poz handiak eskainiko dizkigu Euskal Sagardoaren eskutik.