Zer deritzozu Gabonetako bazkari edo afariren bat cavarekin hasi eta cavarekin bukatzeari? Zergatik ez? Cava zuri edo gorriek uztartzeko aukera gehiago eskaintzen dizkigute, hasierako plateretatik azkenburukoetara, edozein jakirekin uztartzeko bikaina baita ardo fin hori. Aukeratzen jakin besterik ez dugu. Hona hemen cavarekin uztartzeko hainbat aukera; hasierakoetatik azkenburukoetara. Gogoan hartu.
Azukre-kopuruaren arabera sailkatzen dira (txikienetik handienera): brut nature (azukre kopururik txikienekoa: 0 eta 3 g artean litro bakoitzeko), estra brut, brut, estra lehorra, lehorra, erdi-lehorra eta gozoa (azukre kopururik handienekoa: 50 g baino gehiago litro bakoitzeko). Mahats-motak, bere lurraldearen klimak eta ontzen ematen duen denborak (ardo onduak: 9 hilabete; erreserbak: 15 hilabetetik gora; erreserba handiak: 30 hilabetetik gora) ezaugarri apartekoak ematen dizkio cavari.
Aroma anitzeko ardo apartsua eta moldakorra dugu cava, edozein ospakizunerako ezinbestekoa. Gure Gabonetako menuetan falta ezin den klasiko bat, brindisetik harago, itsaski, arrain, erreki eta azkenburukoekin ederki konbinatzen duelako.
Janaurrekoarekin hartzeko. Gosegarri ororen laguntzaile ezin hobeak izan daitezke ontze-hilabete gutxiko brut nature edo estra brut modalitateak, edo cava gorriren bat; adibidez: Codorniu estra brut, Cava Bach brut nature edo Segura Viudas Lavitt. Ia edozerekin hartu ahal izango dituzu: kanapeekin, ostrekin, urdaiazpikoarekin, izokin ketuarekin, fruitu lehorrekin…