Maite Azpirozekin, Lacturaleko Marketing Zuzendariarekin, hitz egin dugu. Lacturale erreferentziazko marka da Nafarroan.
Noiz eta nola jaio zen Lacturale? Zein da zuen filosofia?
Lacturale 2008ko urrian sortu zen, Nafarroako ipar-mendebaldeko 11 etxaldek bat egin zutenean, esnea ekoizteko gune tradizional eta natural batean. 2023an 15 urte bete genituen eta festa handi batekin ospatu genuen.
Lacturaleren asmoa kontsumitzaileak irabazten duen produktu bat eskaintzea da, horrela guk gehien gustatzen zaiguna egiten jarraitu ahal izango dugu, hau da, abeltzainak izaten, honako hau bermatuz: kalitate gorena, zapore saritua, osasuna, jasangarritasuna, tokiko ekonomia eta konpromiso soziala. Horretarako, Lacturale taldeak Ekoizpen Integratuko ziurtagiriaren aldeko apustua egin zuen. Lacturale izena 3 hitz elkartzetik dator: leche + natural + saludable (esnea + naturala + osasungarria).
Zuen produktu guztien sekretua esnearen kalitatean dago? Nola lortzen da hain kalitate handiko esnea?
Gure produktuen sekretua esnearen kalitatean oinarritzen da, Ekoizpen Integratuko esnearen aldeko apustua egiten dugu. Espainia mailan aitzindariak izan gara esnea modu horretan egiten. Ekoizpen integratuak bermatzen du esnea garbiagoa izatea, baita behi osasuntsuago eta hobeto elikatuen (bazka-landarearen bidez) esnea izatea ere. Horrenbestez, kalitate nutrizionala eta ezaugarri organoleptikoak (zaporea, usaina, etab.) ezin hobeak dira. Esne zaporea duen esnea, naturala eta osasungarria.
Zer da ekoizpen integratua?
Elikagaien ekoizpen-sistema ezagunenak 3 dira: konbentzionala, ekologikoa eta integratua. Ekoizpen integratuak kalitatea duen ekoizpen-sistema bat integratzen du, eta guk horren aldeko apustua egiten dugu, etorkizuneko ekoizpena delako. Izan ere, elikagaiek kalitate handiagoa dute, kontrolatuagoak daude, behiak osasuntsuagoak daude (esnekien kasuan) eta, aldi berean, produktuak modu jasangarrian ekoizten dira. Gainera, prezio eskuragarriaren filosofia dugu. Prezioa aipatu dugula, argi utzi nahi dugu gure filosofiak gure produktuen prezio justua bermatzen duela beti; ez dizugu gehiago ordaintzeko eskatzen, baina ezta gutxiago ere, noski. Ezinbestekoa da gure produktuen ekoizpenean parte hartzen duten guztiak (hornitzaileak) duintasunez bizitzea eta, gainera, eremuan enplegua sortzea ahalbidetzen dugu.
Ba al dago belaunaldi-erreleborik nekazaritzaren munduan?
Egia esan, gaur egun erreleboa ez dago ziurtatuta. Gero eta zailago jartzen ari da gaia, azken urteetan gero eta etxalde gehiago desagertu baitira, eta hori gertatzen da errentagarritasunik lortzen ez delako eta horrekin etxaldearen bideragarritasuna ezinezkoa delako. Horregatik, aipa dezagun zer egin dezakegun hori gerta ez dadin eta belaunaldien arteko erreleboa egon dadin, bestela gure elikadura, zurea, arriskuan jarriko da. Bertako eta kalitatezko elikagaien alde egin behar dugu, eta, gainera, konpromiso sozialak badituzte, are hobeto. Ez izan beldurrik elikagaiengatik gehixeago ordaintzeko; gogoratu jaten duguna garela, eta horren araberakoa izango dela gure osasuna epe laburrean eta luzean. Elikagaiek gizartearen ondare izan beharko lukete, zuen ondare.
Zeintzuk dira Lacturaleren berritasunak?
Joan den maiatzean Lacturalek brik formatu berria merkaturatu zuen, askoz erosoagoa eta jasangarriagoa; gainera, araudi berriari aurre hartuz. Formatu horrek tapoi handiagoa du, hobeto eta azkarrago isurtzeko. Gainera, tapoia erabiltzeko errazagoa da, irekitzeko ez baita biratu behar, altxatu besterik ez da egin behar, eta, ixteko, “klik” batekin nahikoa da.
Formatu berria jasangarriago ere bada; izan ere, landare-jatorriko materialarekin ekoizten da % 89an, CO2 emisioak murriztuz, eta tapoia ontziari itsatsita doa naturara irits ez dadin (itsasoetan dauden 5 objektutik 1 tapoiak dira).
Ontziaren hobekuntza nabarmena da, baina, gainera, onena da esnea betiko esne bera dela, Nafarroako Ekoizpen Integratuko esnea.