Une paregabetara eramaten zaituzten zaporeak eta usainak, horrelakoak dira Mari Golosaren % 100 Aragoiko artisau-produktuak, marmeladetatik garagardoetaraino doazenak. Marivi Gallent fundatzaileak Mari Golosaren istorio gozoa kontatuko digu, eta nola haz daitekeen artisau izaten jarraituz.
Nola aldatu hiri handi batetik 50 biztanle baino gutxiagoko herri batera? Nolakoak izan ziren lehen hilabeteak?
Bizitzako une batzuetan gelditu eta perspektiba hartu behar duzu, gure bizitzari norabide berri bat ematea pentsatu genuenean, Lechago iruditu zitzaigun aukerarik onena. Aitaginarrebaren herria zen, eta Davidek haurtzaroko lagun asko zituen han.
Zoragarria izan zen hara joatea eta une bakoitza dastatzen hastea, hiri handian, bizi-erritmo bizian murgildurik, oharkabean pasatzen ziren gauza txiki guztiak. Lasaitasunak, bakeak eta baretasunak fruituak eman zituzten, eta gure artisau-marmeladen lantegi txikia martxan jarri genuen.
Laburbildu ieazaguzu Mari Golosaren historia eta nortasun-ezaugarriak.
Lechagora iristean, ez genekien zer egin, ez genuen aurretik ezarritako planik, gure bizimodua aurkitu arte eramaten utziko genuen soilik.
Baratze bat jarri genuen, ohikoa zena, eta ilusio handia egin zigun. Uda amaitu zenean eta barazki asko biltzeko zeudenean, izozteen beldurrez, haiek kontserbatzeko zerbait egin behar genuela erabaki genuen, eta marmeladetan pentsatu genuen. Tomate, kuiatxo, piper eta abarren mermeladak egin genituen, eta masustak iristearekin batera, fruitu gorri honekin ere probatu genuen, bizikletan biltzera ateratzen ginena. Hain politak geratu zitzaizkigun, non etiketa batzuk jarri genizkien eta facebookera igo genituen, gure kanpoalderako leihoa zena. Norbaitek gustoko dut eman zion eta “zenbat balio dute?” galdetu zuen eta une horretan ideia bat bururatu zitzaigun, artisau-marmeladak egitera gindoazen.
Une hartan hasi zen haztea eta gaur egun Mari Golosa SL den enpresa izatea lortzeko bidea.
Inflexio-une batean erabaki behar zen gure buruari hazteko aukera emango genion ala ez, eta baietz erabaki genuen. Horrek kokapena aldatzea ekarri zuen, eta, 2018an, nire anai-arrebak (Jose eta Inma) batu ziren taldera, sozietatea sortu genuen eta Rubielos de Morara joan ginen, finkatzeko eta hazteko esparru aproposa eman ziguna.
Hemendik negozio-ildo berriak eta merkatu berriak ireki ditugu, baina aurrera egiten ari den familia-enpresa izaten jarraitzen dugu, artisautzako esentzia galdu gabe.
Posible al da haztea eta artisau-lanketari leial jarraitzea?
Jakina, guk egin dugu. 30 metro koadroko lantegi batetik 500 metroko nabe batera igaro gara, eta marmeladak egiten jarraitzen dugu, beti bezala, perolarekin eta palarekin, kontserbagarririk eta lodigarririk erabili gabe eta primerako lehengaiekin.
Zein dira merkaturatu dituzuen azken produktuak?
Pandemiarekin, handitzeko beharra ikusi genuen, eta gure Mijares artisau-garagardoa iritsi zen, Rubielos de Moraren lantegi txiki batean egiten ari genuena. Aurreko jabeak egoeraren ziurgabetasunagatik ixten ari ziren, eta berriro ekin genion. Garagardoa egiten ikasi behar izan genuen, noski, eta sei hilabete geroago gure nabean txertatuta zegoen eta gure garagardoak egiten ari ginen. Ondoren, Mari Golosaren kakahuete krema, eztia eta labean egiteko kroketak iritsi ziren.
Ikerketen arabera, kontsumitzaileak gero eta arduratsuagoak dira ingurumenari dagokionez. Ados al zaude horrekin?
Bai, erabat ados gaude, jendea jabetu egin da jasangarria izateko eta ingurumena zaintzeko beharraz, eta hori produktu naturalen kontsumoaren gorakadan islatzen da.
La Golosaren hurrengo nobedadeak?
Ba, oraintxe bertan, mokadurako produktu sorta bat zehazten ari gara. Ilusio handia dugu geratu den moduagatik, eta espero dugu gainerako guztiek duten onarpen bera izatea. Apirilaren 1ean merkaturatuko dugu.
Zurezko erakustoki bat diseinatu dugu 12 erreferentzia berri baino gehiagoko sorta hori guztia eduki ahal izateko; hala nola fruitu lehor zaporedunak (wasabi, barbakoa, txilea…), crackerrak irin bereziekin eta espeziekin, hala nola, kurkuma edo piperrautsa, mokadu gisa hartzeko ezin hobeak direnak edo plater eta beste snack batzuekin laguntzeko, hala nola patata-birutak eta txintxortak.