Elikagaiaren arabera, errazioaren tamaina aldatu egiten da. Erakutsiko dizugu nola neur ditzakezun etxean baskularik erabili gabe.
TALDEA
FRUTAK ETA BARAZKIAK
ELIKAGAIAK: Frutak 100 g. edo gehiago
ETXEKO NEURRIA:
- Sagarra, udarea, melokotoia, nektarina, granada, pomeloa: Ale txiki 1
- Kiwia, banana: Ale ertain 1
- Zukua edo irabiaki naturala: Basokada 1
- Mandarina: handi bat, 2 txiki
- Abrikota: 2 ertain
- Ahabiak: jogurt poto baten neurria
- Gereziak: 10 unitate (1=10 g)
- Aranak: 2 ertain
- Marrubiak: 5 unitate, 3-4 baratze-marrubi
- Pikuak: 2-3 unitate
- Mangoa: ale erdia
- Meloia eta sandia: lodiera ertaineko xerra bat
- Mahatsak: 12 unitate
- Fruitu lehorrak, mahaspasak: eskutada 1
- Anana: lodiera ertaineko xerra bat, 2 fin
- Olibak eta ozpinkiak: 6-8 unitate
- Ahuakatea: ale erdia
ESKUAREN METODOA
Bi eskuak elkartuta sartzen dena, gopor gisa irekita ditugula.
ELIKAGAIAK: Barazkiak: 120 g. edo gehiago
ETXEKO NEURRIA:
- Postreko plater bat beteta, prestatuta daudela
- Alberjinia, kuiatxoa: ale ertain erdia
- Tomatea: txiki bat, handi baten erdia
- Eskarola, letxuga, kanonigoak: Platerkada bat
- Endibia: ale bat
- Piperra: ale ertain bat
- Pepinoa: ale txiki bat
- Azenarioa: ale handi bat
- Orburua: 3 ale ertain
- Zainzuriak: 6 ale mehe
- Txanpinoiak: 5 ale ertain
ESKUAREN METODOA
Bi eskuak elkartuta sartzen dena, gopor gisa irekita ditugula.
TALDEA
OSOKO ZEREALAK ETA PATATAK
ELIKAGAIAK: Ogia 40 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 3-4 hatzeko loditasuna duen xerra
ESKUAREN METODOA
3-4 hatzeko loditasuna duen xerra
ELIKAGAIAK: Ogi txigortua 30 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Pikoak eta ogi luzeak: 15-20 unitate
ESKUAREN METODOA
1-2 eskutada
ELIKAGAIAK: Arroza, pasta, bestelakoak (kinoa, kuskusa) 60-80 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Arroza: 1/2 -2/3 jogurten neurria
- Pasta: plater lau baten oinarria
ESKUAREN METODOA
Gure eskumutur itxiaren neurriko pilatxoa
ELIKAGAIAK: Patatak 150-200 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Ale ertain 1
TALDEA
OLIOAK
ELIKAGAIAK: 10 ml. oliba olio birjina
ETXEKO NEURRIA:
- Koilarakada 1 (zopakoa)
TALDEA
FRUITU LEHORRAK
ELIKAGAIAK: Fruitu lehorrak 30 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 5-6 intxaur, 10-15 arbendol, hurrak…
ESKUAREN METODOA
Eskutada bat
TALDEA
ESNEKIAK
ELIKAGAIAK: Esnea 200-250 ml.
ETXEKO NEURRIA:
- Basokada 1
ELIKAGAIAK: Jogurta, mamia 125 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Ale 1
ELIKAGAIAK: Gazta freskoa 80 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Banakako potexka bat
ELIKAGAIAK: Gazta ondua 40 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Laurden baten 2 triangelu mehe
ESKUAREN METODOA
Eskuaren ahurra, eta hatz txikiaren edo eraztun-hatzaren lodiera.
TALDEA
URA
ELIKAGAIAK: Ura 200 ml.
ETXEKO NEURRIA:
- Basokada 1
TALDEA
ARRAINA, HARAGI ZURIAK, ARRAUTZAK, LEKALEAK
ELIKAGAIAK: Arrain zuria eta itsaskiak 125 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Urraburua, lupia: arrain erdia
ESKUAREN METODOA
Eskuaren ahurra, eta hatz txikiaren edo eraztun-hatzaren lodiera.
ELIKAGAIAK: Arrain urdina 125 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Izokina: Xerra txiki eta fin bat
- Kontserbak: Lata txiki bat
ESKUAREN METODOA
Eskuaren ahurra, eta hatz txikiaren edo eraztun-hatzaren lodiera.
ELIKAGAIAK: Haragi zuria 125 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Izter bat, xerra normal bat, 2 xerra txiki eta mehe
ESKUAREN METODOA
Eskuaren ahurra, eta hatz txikiaren edo eraztun-hatzaren lodiera.
ELIKAGAIAK: Arrautzak 60 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 2 arrautza M edo bat XL
ELIKAGAIAK: Lekaleak 60-80 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 2/3 jogurten neurria
ESKUAREN METODOA
Eskuan zabalik sartzen dena hatzak gopor moduan jarrita.
TALDEA
HARAGI GORRIAK ETA URDAIAZPIKOA
ELIKAGAIAK: Haragi gorria: abelgorria, zerria, arkumea… 125 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 2 xerra mehe, xerra txiki bat
ESKUAREN METODOA
Eskuaren ahurra, eta hatz txikiaren edo eraztun-hatzaren lodiera.
ELIKAGAIAK: Urdaiazpiko ondua edo egosia 90 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 2 xerra
TALDEA
HESTEBETEAK ETA BESTE HARAGI PRODUKTU BATZUK
ELIKAGAIAK: Hestebeteak eta fianbreak 50 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 2 xerra, 5-8 xerra
ELIKAGAIAK: Haragi produktuak (saltxitxak, hanburgesak…) 100 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Hanburgesa 1, 3 saltxitxa
TALDEA
PLATER EGINAK ETA SALTSAK
ELIKAGAIAK: Lehenbiziko platerak 200 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Ohiko plater bat
ELIKAGAIAK: Bigarren platerak 100 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Plater txiki bat
ELIKAGAIAK: Kroketak eta enpanadillak
ETXEKO NEURRIA:
- 3-4 unitate
ELIKAGAIAK: Pizzak 140 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Heren bat
ELIKAGAIAK: Tortillak 200 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 2 arrautza M edo bat XL
ELIKAGAIAK: Saltsak 40 g.
ETXEKO NEURRIA:
- 1-2 koilarakada (zopakoa)
TALDEA
GOZOAK, GAZIAK ETA GANTZAK
ELIKAGAIAK: Patata frijituak eta bestelako zizka-mizkak 45 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Zorro txiki 1
ESKUAREN METODOA
Bi eskuak elkartuta sartzen dena, gopor gisa irekita ditugula
ELIKAGAIAK: Gozokiak 25 g.
ESKUAREN METODOA
Eskutada txiki bat
ELIKAGAIAK: Mermelada, eztia 25 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Koilarakada bat (zopakoa), banakako errazioa
ELIKAGAIAK: Opilak eta gozogintzakoak 50 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Ale txiki bat
ELIKAGAIAK: Gailetak 50 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Gailetak: 5-7 unitate
- Digestive: 2 unitate
ELIKAGAIAK: Gosaritako zerealak 50 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Edalontzi bete bat
ESKUAREN METODOA
2-3 eskutada
ELIKAGAIAK: Izozkiak eta postre gozoak 100 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Ale txiki bat
ELIKAGAIAK: Gantzak: gurinak, margarinak eta esne gainak 30 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Gurina, margarina: banakako errazioa
- Esne gaina: koilarakada 1 (zopakoa)
ESKUAREN METODOA
Neurria eta lodiera hatz erakuslearen puntarena
ELIKAGAIAK: Txokolateak eta kakaoak 20 g.
ETXEKO NEURRIA:
- Txokolatea: 4 ontza
- Kakaoa hautsean/kreman: koilarakada bat
TALDEA
EDARI GOZOAK
ELIKAGAIAK: Edari gasdunak eta azukredunak 200 ml., Zukuak eta nektarrak 200 ml. eta irabiakiak eta hortxatak 200 ml.
ETXEKO NEURRIA:
- Basokada 1