Zapore batzuk izugarri gustatzen zaizkigun iraganeko uneetara eramaten gaituzte. Lapikoa, lekaleak, modu batera edo bestera prestatuak, jaterakoan ere denboran bidaiatzen dugunaren adibide garbia dira.
Ez dago plater ketsu on bat zerbitzatu ez duen etxerik, koilararekin jaten den horietakoa, nahiz eta txorizoa, odolkia edo urdai zati on bat eraman. Jarraitu irakurtzen.
Kontua da lekaleen barietate mota asko daudela, baita lekale gisa ikusten ez genituenak ere, kakahueteak bezala. Soja, adibidez, proteina indize handienetakoa duen lekaleetako bat da, eta, gainera, dilista edo garbantzuekin batera erabil daiteke.
Edamamea sojaren lekak dira. Egosiak, osagarri osasungarria eta egungoa dira entsalada edo pokeetan.
Beraz, lekaleez, eltzekoez edo lapikoez ari bagara, gutako bakoitzari istorio bat sortzeko une bat, zapore bat edo errezeta berri bat etorriko zaio burura.
Eroskin gozo, osasuntsu eta orekatu jaten laguntzen dizugu. Kontsulta itzazu gure errezetak, egungo berrikuntzatik hasi eta zaporearen inguruan ondoen gordetako oroitzapeneraino.