Sagrario

Nutrizio-aholkularia

Sagrario

Zure nutrizionistari galdetu

Elikadurari edo nutrizioari buruzko zalantzaren bat daukazu? Gure nutrizionista-taldeak atseginez erantzungo dizu. Zure galderak erabat dohainik bidali. Nutrizio-aholkulari batek modu pertsonalizatuan aztertuko du zure kontsulta, eta e-mail bidez erantzungo dizu, 72 orduko epean gehienez ere.

EROSKI club bazkideentzako zerbitzu esklusiboa da.

Eroski clubeko beste bazkide batzuek jasotako erantzunak kontsultatu.















Susana

Pikantea asko gustatzen zait, baina orain haurdun nago eta ez dela ona esaten didate. Jaki pikanteak jateak eragin kaltegarria izan dezake nire haurdunaldian?

Zuk ongailu pikanteak jateak edo ez du eraginik edukiko zure haurtxoan, elikagaien kontsumo-baldintzak errespetatzen badituzu behintzat: kontserbazio-baldintzak, kontsumo lehenetsiaren data, manipulazio segurua, etab. Egon daitekeen ondorio bakarra da zure semeak edo alabak elikagaiak probatzen hastean zapore pikanteak nahiago izatea. Hori gertatzen da elikagaien zaporeak, batez ere zapore gogorrak badira, fetua inguratzen duen likido amniotikoan daudelako. Fetuak bederatzi hilabetez dastatzen ditu horiek, eta horrek bere etorkizuneko gustuak eta lehentasunak osatuko ditu. Haurtxoari emango diozun ama-esnean ere egongo dira, eta nahiz eta bularrik ez eman, haurtxoak etxean egiten diren egosketak usainduko ditu, eta horrek ere bere dastamen-lehentasunak ezartzen lagunduko du. Baina ondorio horrek ez du eragin kaltegarririk. Arrazoizkoa da gure seme-alabei etxean dauzkagun elikagaiak gustatzea.
Beste gauza bat da janari pikanteek haurdunaldian gertatzen diren ondoeza batzuk areagotzea, «bihotzerrea» adibidez. Kasu horretan, jaki pikanteak saihestea edo murriztea komeni da.

Sagrario

Haurdun nago, barazkiak gustuko ditut, eta uraza eta ziazerba ugari jaten ditut gordinik, entsaladan, baina behar bezala garbitzen ez badira, emakume haurdunentzako sustantzia arriskutsuak eduki ditzaketela irakurri dut. Egia da lixiba-tanta batzuekin garbitzea gomendatzen dela?

Behar bezala garbitu eta desinfektatu ez diren barazki gordinek infekzioak edo intoxikazioak sortzen dituzten mikroorganismo patogenoak eduki ditzakete. Adibidez, listerosia elikagaiek transmititutako gaixotasuna da, gure ingurumenean presentzia nabarmena duen bakterio batek eragindakoa. OMEren arabera, listerosia lur kutsatuetan uztaturiko barazki gordinak, haragi freskoak, arrain eta itsaski freskoa edo ketua eta esnekiak, batez ere esne gordina edo harekin ekoizturiko esnekiak, hartzeagatik barreiatzen da.
Haurdun dauden emakumeek arrisku-talde bat osatzen dute, haurdunaldian zehar sortzen diren nahasmendu hormonalek eragina baitute amaren immunitate-sisteman, eta horrela, listerosia errazago harrapa dezake. Gordinik kontsumitzen diren barazkien kasuan, garrantzitsua da ur ugarirekin garbitzea eta gogotik desinfektatzea. Ura lixibarekin erabil dezakezu, baina edateko ura edo elikagaiak desinfektatzeko lixiba dela egiaztatuz (kontsultatu etiketa), eta barazkiak gutxienez 10 minutuz murgilduta. Ondoren, edateko ur ugaritan pasatu behar dira. Horrez gain, behar bezala garbitu eta desinfektatu behar dira gordinik kontsumituko diren elikagaiak manipulatzeko erabili diren mozteko oholak, baxera eta tresneria, edozein bakteria patogeno ezabatzeko. Halaber garrantzitsua da gordinik eta sukaldaturik kontsumituko diren elikagaiak, kutsadura gurutzatua ekiditeko. Eta ezin dezakegu geure burua ahaztu, guk manipulatzaileok, elikagaien kutsaduraren erantzule nagusiak garelako: ezinbestekoa da eskuak behar bezala eta sarri garbitzea elikagaiak manipulatzen ditugun bitartean.

Marian

Ia 4 hilabetetatik hona haurdun nago eta digestio- eta lo egiteko arazoak dauzkak. Normalean kamamila- eta baleriana-urak edango nituzke, baina nire egoeran halakorik ez hartzea gomendatu didate. Egia da ez direla komeni haurdunaldian?

Belar edo sendabelarrak oinarri dituzten tratamenduak, nahiz eta naturalak izan, ez dira ez-kaltegarriak eta haurtxoaren osasunean negatiboki eragin dezakete. 2011n, Amerikako Osasun Ministerioak balerianaren erabilera haurdunaldian errebisatu zuen eta hau ondorioztatu zuen: saihestu haren erabilera. Fetuaren segurtasunean datu-faltagatik igorri zen gomendio hori. Halaber, balerianak insomnioa tratatzeko duen eraginkortasunari buruzko ebidentzia zientifikoak ez direla eztabaidaezinak adierazi zuen. Kamamila loak hartzeko duen paperari buruzko ebidentziak are ahulagoak dira. Hala ere, badirudi argi dagoela kamamila haurdunaldian zehar sarri kontsumitzeak daukan arriskua, nahi gabeko abortu bat eragin dezakeelako. Berriro ere, gomendagarriena da kamamila-urak saihestea haurdunaldi osoan zehar. Kamamilaz gain, badaude beste sendabelar batzuk seguruak ez direnak haurdunaldian: merkatuan dauden 100 sendabelar baino gehiagok eragin kaltegarriak izan ditzakete fetuan askotan kontsumitzen badira. Farmakoek ez bezala, ez dituzte osasun-agentziek ezarritako berrikusketa zorrotzik igarotzen. Hori dela eta, osasun arloko erreferentzia-erakundeek behin eta berriro diote ez dela komeni «natural» hitza «segurua» edo «kaltegabeko» hitzekin lotu. Era berean, ez dago belar-ur jakin batzuek esnearen ekoizpenari laguntzen diotelaren mezuak bermatzen duen frogarik.
Haurdun zaudela, elikagairen bat kontsumitzeko zalantzaren bat edukiz gero, galdetu emaginari, pediatrari edo jo dietista-nutrizionistarenera.

Marian

Ia 4 hilabetetatik hona haurdun nago eta digestio- eta lo egiteko arazoak dauzkak. Normalean kamamila- eta baleriana-urak edango nituzke, baina nire egoeran halakorik ez hartzea gomendatu didate. Egia da ez direla komeni haurdunaldian?

Belar edo sendabelarrak oinarri dituzten tratamenduak, nahiz eta naturalak izan, ez dira ez-kaltegarriak eta haurtxoaren osasunean negatiboki eragin dezakete. 2011n, Amerikako Osasun Ministerioak balerianaren erabilera haurdunaldian errebisatu zuen eta hau ondorioztatu zuen: saihestu haren erabilera. Fetuaren segurtasunean datu-faltagatik igorri zen gomendio hori. Halaber, balerianak insomnioa tratatzeko duen eraginkortasunari buruzko ebidentzia zientifikoak ez direla eztabaidaezinak adierazi zuen. Kamamila loak hartzeko duen paperari buruzko ebidentziak are ahulagoak dira. Hala ere, badirudi argi dagoela kamamila haurdunaldian zehar sarri kontsumitzeak daukan arriskua, nahi gabeko abortu bat eragin dezakeelako. Berriro ere, gomendagarriena da kamamila-urak saihestea haurdunaldi osoan zehar. Kamamilaz gain, badaude beste sendabelar batzuk seguruak ez direnak haurdunaldian: merkatuan dauden 100 sendabelar baino gehiagok eragin kaltegarriak izan ditzakete fetuan askotan kontsumitzen badira. Farmakoek ez bezala, ez dituzte osasun-agentziek ezarritako berrikusketa zorrotzik igarotzen. Hori dela eta, osasun arloko erreferentzia-erakundeek behin eta berriro diote ez dela komeni «natural» hitza «segurua» edo «kaltegabeko» hitzekin lotu. Era berean, ez dago belar-ur jakin batzuek esnearen ekoizpenari laguntzen diotelaren mezuak bermatzen duen frogarik.
Haurdun zaudela, elikagairen bat kontsumitzeko zalantzaren bat edukiz gero, galdetu emaginari, pediatrari edo jo dietista-nutrizionistarenera.

Sagrario

Haurdun nago, barazkiak gustuko ditut, eta uraza eta ziazerba ugari jaten ditut gordinik, entsaladan, baina behar bezala garbitzen ez badira, emakume haurdunentzako sustantzia arriskutsuak eduki ditzaketela irakurri dut. Egia da lixiba-tanta batzuekin garbitzea gomendatzen dela?

Behar bezala garbitu eta desinfektatu ez diren barazki gordinek infekzioak edo intoxikazioak sortzen dituzten mikroorganismo patogenoak eduki ditzakete. Adibidez, listerosia elikagaiek transmititutako gaixotasuna da, gure ingurumenean presentzia nabarmena duen bakterio batek eragindakoa. OMEren arabera, listerosia lur kutsatuetan uztaturiko barazki gordinak, haragi freskoak, arrain eta itsaski freskoa edo ketua eta esnekiak, batez ere esne gordina edo harekin ekoizturiko esnekiak, hartzeagatik barreiatzen da.
Haurdun dauden emakumeek arrisku-talde bat osatzen dute, haurdunaldian zehar sortzen diren nahasmendu hormonalek eragina baitute amaren immunitate-sisteman, eta horrela, listerosia errazago harrapa dezake. Gordinik kontsumitzen diren barazkien kasuan, garrantzitsua da ur ugarirekin garbitzea eta gogotik desinfektatzea. Ura lixibarekin erabil dezakezu, baina edateko ura edo elikagaiak desinfektatzeko lixiba dela egiaztatuz (kontsultatu etiketa), eta barazkiak gutxienez 10 minutuz murgilduta. Ondoren, edateko ur ugaritan pasatu behar dira. Horrez gain, behar bezala garbitu eta desinfektatu behar dira gordinik kontsumituko diren elikagaiak manipulatzeko erabili diren mozteko oholak, baxera eta tresneria, edozein bakteria patogeno ezabatzeko. Halaber garrantzitsua da gordinik eta sukaldaturik kontsumituko diren elikagaiak, kutsadura gurutzatua ekiditeko. Eta ezin dezakegu geure burua ahaztu, guk manipulatzaileok, elikagaien kutsaduraren erantzule nagusiak garelako: ezinbestekoa da eskuak behar bezala eta sarri garbitzea elikagaiak manipulatzen ditugun bitartean.

EROSKIk berezko eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditu. Gure cookien politika espresuki onartzen baduzu edo eremu eta menu ezberdinetan sartuz orrialde ezberdinetatik nabigatzen jarraitzen baduzu, cookien instalazioa eta erabilera onartzen dituzu. Informazio gehiagorako, sakatu hemen.

Cerrar aviso de cookies