Ohitura osasungarriak

Sasoiko fruta eta barazkiak erosteko 3 arrazoi eta aholku mordo bat

Aniztasunagatik, zaporeagatik, koloreagatik… besterik gabe, maite dituzulako! Arrazoi asko daude zure dietan frutak eta barazkiak sartzeko. Eroskin, hiru emango dizkizugu: zure osasunarentzat dituen onurengatik; sasoiko produktuak kontsumitzea, askotan, jasangarriagoa delako; eta une onenean erostea merkeagoa delako eta zure erosketa-saskian nabarituko duzulako. Eta askoz aholku gehiago bururatzen zaizkigu, adibidez, zure inguruan landatutako produktuak aukeratzean, tokiko garapena sustatzen dela. 

Frutak eta barazkiak gure osasunerako funtsezko mantenugaien iturri dira -bitaminak eta mineralak-, oro har, koipe gutxi, propietate antioxidatzaileak eta zuntza dute, eta ur kantitate handia ematen dute… Badakigu dieta orekatu eta osasungarri baten alorrean ezinbestekoa dela fruta eta barazkien gutxieneko kopuru egokia izatea. Baina zenbat anoa edo pieza hartu behar dira eta nola?  

Komunitate zientifikoak egunean gutxienez 5 gomendatu ohi ditu, edo, bestela esanda, gutxienez 500 gramo fruta eta barazkien artean, adibidez, 3 fruta-pieza eta barazki eta berduren bitan bana ditzakezu, edo alderantziz. Zure gustura! 

Barazki anoetatik gutxienez bat gordinik jan behar da, adibidez, sasoiko entsalada bat. Zein da arrazoia? Bitamina asko beroak suntsitzen dituela. Barazkiak denbora luzez prestatzen baditugu, bitaminen %50 baino gehiago gal ditzakete, baita mineralak ere, egosteko uretan disolbatzen direnak. Galera horiek saihesteko, lurrun, presio-eltze edo mikrouhin-labearen bidezko egosketak aukeratu; elikaduraren ikuspegitik, sukaldaritzako teknikarik egokienak dira. 

Ideiarik gabe egunean gutxienez bost fruta eta barazki anoa lortzeko? Hona hemen batzuk. Gogoan hartu: 

  • Zure sukaldean beti agerian egon daitezela. Barazkiak eta frutak jada moztuta eta hozkailuan utz ditzakezu, erabiltzeko prest, eta fruta-ontzi bat beti eskura izan. 
  • Gehitu gosarian fruta fresko pieza bat (kiwiak, marrubiak, laranjak) eta beste bat goizaren erdian, oso erosoak baitira etxetik kanpo eraman eta jateko: banana, mandarina, sagarra, madaria… Barazki freskoez ordezkatu dezakezu, adibidez, azenarioa, apioa eta abar erabiliz.  
  • Azkenburukotzat, fruta hartu.  
  • Bazkarian eta afarian, barazki anoa bat gehitu beti (gordina edo prestatua): entsalada bat, barazki salteatuak… 
  • Osatu beti haragi, arrain edo arrautza-platerak barazkiekin (krema bat, piper batzuk) baita arroza edo zerealak ere. Barazkiak era askotara osa ditzakete zure platerak:

– Bigarren plateretako hornigai gisa.
– Zure haragi, arrain, barazki eta abarren gisatuen oinarri gisa
– Entsalada gisa: lekale, arroz edo pasta, lekak… 

  • Badakizu landare-bertsioan presta daitezkeen plater asko daudela? Lasagnak, enpanadillak, pizzak, hanburgesak, tortillak, kitxeak, sandwichak eta bihi osoko ogitartekoak… 
  • Zure aperitibo edo zizka-mizketan egotea: Barazki-makiltxoen edo fruitu eta barazkien txipen dipak, tapenadea (oliba-patea) bezalako igurtzigarri begetalak, etxeko fruta-izozkiak, azukre gehigarririk gabeko fruta deshidratatuak… 
  • Frutak beste elikagai batzuekin nahastu, fruta gehiago kontsumitzen lagun diezazuke eta gomendagarriak ez diren beste osagai batzuk saihets ditzakezu, azukreak adibidez: gozatu jogurt naturalak frutarekin, egin fruta-irabiakiak jogurtarekin, esnearekin edo edari begetal batekin, gazta-tostak frutarekin… 
  • Hartu frutak modu desberdinetan, ez bakarrik osorik:

– Gordinak: brotxetetan, mazedonietan, irabiatuetan…
– Kozinatuak: erreak, konpotan, plantxan… 

  • Eta etxeko txikientzat garrantzitsuena eredu izatea da. Fruta eta barazkiak jaten ikusten ez bazaituzte, nekez egingo dute haiek.

Sekretua kolorean eta aniztasunean dago 

 Zorionez, fruta eta barazki freskoen eskaintza izugarria da, gure denda edo online supermerkatu bateko fruta-dendatik pasatu besterik ez duzu egin behar, denboraldi bakoitzak ematen duen kolore-eztanda egiaztatzeko.  

Baina badakizu gure dietan sartzen ditugun fruta eta barazkiek zenbat eta kolore gehiago izan, orduan eta elikagai eta fitokimiko desberdin gehiago ematen dituztela? Fitonutrienteek eragin antioxidatzailea, antiinflamatorioa eta antikantzerigenoa dute eta, beraz, babesa ematen dute zenbait patologia izateko arriskuaren aurrean, hala nola gaixotasun kardiobaskularrak, minbizi mota batzuk… 

  • Gorria: propietate antioxidatzaileak ditu eta, beraz, antikantzerigenoak eta zelulen zahartzearen kontrako propietateak. Tomateak, sandiak, piperrak…
  • Horiagaixotasun kardioak eta zerebrobaskularrak prebenitzen ditu, antioxidatzailea delako. Limoia, banana, meloia… 
  • Laranja: gaitasun antioxidatzailea du eta ikusmena eta larruazala behar bezala mantentzen laguntzen du. Azenarioak, kuia, batata, mandarina, muxika, papaia…
  • Berdea: kolore honetako barazki eta berdura guztiek (espinakak, brokolia, Bruselako azak, babarrunak) luteina eta klorofilak (kolore berdea ematen duen substantzia) ematen dituzte, eta horietako askok betakarotenoa ere bai. 
  • Urdina, morea edo bioleta: Basafruituek, mahatsek, errefauek, tipula moreak, erremolatxak edo azak propietate antioxidatzaileak dituzte. 
  • Zuria: sagarra edo udarea bezalako frutak flabonoideetan aberatsak dira, eta gaixotasun kardiobaskularrak prebenitzen dituzte, bere eragin antioxidatzaileagatik.  

Osasunerako dituen onurez gain, sasoiko fruta eta barazkien kontsumoa gomendatzeko arrazoi gehiago ditugu:  

  • Aukera jasangarria da, eta ingurumena babesten du, elikagaien ziklo naturala errespetatzen baitu.  
  • Aurrezten laguntzen dizu, produktuak preziorik onenean baitaude.  

Fruta edo barazki bakoitzaren unerik onena zein den jakin nahi baduzu eta zapore bizienez gozatu, klikatu hemen. 

 

Ona da hemengoa izatea, gertukoa 

Eroskin hurbileko produktuen kontsumoa sustatzen dugu, metodo tradizionalagoetara jotzen duten eta beren produktua hurbilen dauden inguruneetan merkaturatzen duten nekazariena. Etxeko ekonomiari eta ekoizle txikiei laguntzeko eta tokiko barietateei balioa emateko modu bat da. Tokiko kontsumoa joera globala bihurtu da pandemiarekin. 

Krisi sanitarioaren aurretik kontsumitzaileek ondo baloratutako produktuak baziren, konfinamenduan zehar kontzientzia handiagoa hartu dugu tokikoa eta gertukoa babestu beharraz, konfiantza sortzen baitigu eta gehiago baloratzen baitugu.   

Gainera, distantzia luzeko garraioak eta hondakinak murriztean, produktu horren karbono-aztarna eta berotegi-efektuko gasak murrizten dira. 

Eroskin, tokiko ekoizleekiko konpromisoak gidatu gaitu hasiera-hasieratik. 2.400 ekoizle txiki baino gehiagorekin egiten dugu lan gauden edonon, eta tokiko 20.000 produktu baino gehiago ditugu, komunitate bakoitzeko banderaren marrazkiaren bidez identifika ditzakezunak.  

Egunetik egunera, bertakoagoak dira gure marketako produktuak: Arrautzak, haragia, esnea, fruta eta barazkiak, ogia, ardoa, gazta, eztia… Tokiko elikagaiak tradizioaren, zaporearen eta hurbiltasunaren sinonimo direlako.  Eta gure kultura-nortasunaren parte dira. 

Haiei buruzko guztia ezagutu nahi baduzu, pasa zaitez gure webgunetik. Mapa interaktibo bat du, eta, bertan, zure komunitatea aukera dezakezu, zure inguruko elikagaiak aurkitu, eta inspiratu zaitez gure errezeten iradokizunekin, hornitzaileen albisteekin eta lekukotasunekin… Antolatzen ditugun zuzeneko dastaketa eta ekitaldien jakinaren gainean egongo zara. Gainera, zure produktuak gure online supermerkatuan erosi ahal izango dituzu. 

 

Eta denbora gutxi badaukagu edo presaka bagabiltza? 

Freskoa, sasoikoa eta hemengoa. Hori da aukera egokiena, baina badira beste asko, hain osasungarriak, estualdi batean bizitza erraztu eta fruta eta barazkien egunean 5 anoa kontsumitzen laguntzen dizutenak: 

Kontserban: Freskoen nutrizio-propietate berberak dituzte. Gogoratu, gainera, freskoen kasuan onena hozkailuan gordetzea eta lehenbailehen kontsumitzea dela, eta egosten diren bitartean nutrizio-galerak izan ditzaketela. Beraz, denborarik ez badaukazu, aukera ona da. 

-Izoztuak: era berean, freskoen nutrizio-propietate berak dituzte, eta kasu batzuetan hobetu ere egiten dituzte (espinaka izoztuek, adibidez, C bitamina gehiago dute bildu eta hiru egunera kontsumitutako freskoek baino). Eta kozinatzeko prest daude! 

#EroskiAholkua: bota barazkiak zuzenean eltzera desizoztu gabe, egosteko ur gutxirekin. 

Beste aukera bat izoztutako fruitu gorriak dira, entsaladetan, irabiakietan edo etxeko izozkietan erabiltzeko. 

Garbiak eta kontsumitzeko prest, gordin edo prestatuta: Frutak eta barazkiak, kozinatzeko prest eta zurituta, hala nola EROSKI kuia (oso barazki gozoa, txikienen pure eta errezetetan zuzenean sartzeko), edo entsalada poltsaratuak, hain dira lagungarriak!

Gure supermerkatuetan eta online dendan barazki eta fruitu ugari aurkituko dituzu gordinik, lurrunetan, erreta… mokadu bezala edo edozein ordutan hartzeko. Aukera horiekin guztiekin, ez da hain zaila egunero gomendatzen diren bost fruta eta barazki anoak  lortzea. Saiatuko al gara? 

Sortu zure kontua eta jaso ezazu astero gure newsletterra, EROSKIren azken berriekin eta informazio komertzialarekin

Izena eman nahi?
356008