Udan, tenperatura altuenak izaten diren sasoian, janariak ezin du hozkailutik kanpo izan ordubetetik gora, batez ere 30 ºC edo gehiagoko tenperatura egiten badu. Bidaian zehar elikadura-segurtasuna bermatzeko faktore garrantzitsuenetako batzuk, beraz, denbora eta tenperatura-maila seguruak mantentzea dira.
Elikagai bat 5 ºC eta 65 ºC artean badago (arrisku-gunea gisa ezagutzen dena) bi orduz baino gehiagoz, nahi ez diren patogenoak zabalduko dira. Eremu horretan egin diren ikerketen arabera, bakteria kopurua 20 edo 30 minutuz behin biderka daiteke, batez ere esnea edo arrautzak bezalako produktuetan. Eta haragi freskoa autoan 10 minututan irits daitekeela kalkulatzen da arrisku-eremura. Beraz, oso garrantzitsua izango da hozkailu bat izatea, elikagai batzuk hotzean gorde ahal izateko.
Uda, oporrak eta elikagaiak
Uda da urteko sasoi delikatueneko bat, elikagaien segurtasunari dagokionean. Urtero, osasun-agintarien gomendioak elikagaien manipulazioan jartzen dute arreta, intoxikazioak saihesteko, urte garai honetan asko ugaritzen baitira. Eta arrazoi ugarirengatik egiten dute. Lehenik, hori gertatzeko baldintzak betetzen direlako, hau da, tenperatura altuak dira bakteriak garatzea ahalbidetzen dutenak. Ugaritzeko beste arrazoi bat izan ohi da, oporretan, erlaxatu egin ohi garela, eta elikagaiak manipulatzeko zenbait funtsezko arau gutxiesten ditugu. Beste arrazoi bat aire zabalean egiten diren otorduak dira, eta hango kontrolak ez dira sukaldeko berak.
Udan egiten diren ohiko akatsak dira elikagaiak mantentzeko tenperatura egokiak ez errespetatzea, behar adina ez egitea edo beharrezko higiene-baldintzak ez mantentzea, adibidez, tarteka eskuak garbitzea.
Kontsumoaren, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AECOSAN) urrezko hamar arau hauei jarraitzea gomendatzen du etxetik kanpo janaria prestatzean, udan intoxikazioak saihesteko:
- Era higienikoan tratatu edo manipulatu diren elikagaiak kontsumitzea.
- Elikagaiak ongi prestatzea.
- Prestatu eta berehala kontsumitzea elikagaiak.
- Prestatutako elikagaia higienizatutako elikagaia da.
- Prestatutako elikagaiak behar adina berotzea.
- Elikagai gordinen eta prestatuen arteko kontaktua saihestea.
- Elikagaiak manipulatzen dituen pertsonak higiene egoki bat duela ziurtatzea eta sukaldearen gainazal guztia garbi egotea.
- Elikagaiak intsektuen, karraskarien eta konpainia-animalien irismenetik kanpo egotea.
- Ur edangarria soilik erabiltzea.
- Giro tenperaturan egon diren elikagai galkorrik ez kontsumitzea.