Ekilibria

Hondartzara joan ostean jateko fruta onenak

Angurria, meloia, muxika eta arana dira sasoiko fruta freskoak oso nutritiboak hondartzan eguna igaro ostean hidratatzeko.

Angurria, meloia, muxika eta arana. Lau fruta horiek ura dira % 80an baino gehiago. Hori dela-eta, igerian egin, baloiarekin jolastu eta ur-ertzean paseo bat eman ostean, ezin hobeak dira egarria baretzeko, baina baita gosea ere. Eguzkitan luze egoteak deshidratazioa eragin dezake, eta hori dela-eta garrantzitsua da nahikoa likido edatea eta ur askoko elikagaiak kontsumitzea. Jarraian, hondartzan hidratatzeko eta energia berreskuratzeko egokienak diren lau fruten hautapena xedatzen da, baita helburu hori lortzeko zenbait trikimailu praktiko ere.

 

Udako frutak: hidratatzeko hautapen onena

Hondartzara eramateko egokiak diren hautatutako udako lau frutak ura dira % 80an baino gehiago. Hori dela-eta, oso kaloria gutxi dute, 25-50 kcal / 100 g. Nahiz eta antzekotasun asko dituzten, bakoitzak bere berezitasunak ditu:

  1. Angurria. Ur gehien duen fruta da, bere pisuaren % 90-%95, eta beraz oso kaloria gutxi ditu (27 kcal 100 gramoko anoa jangarri bakoitzeko) eta makronutriente gutxi ditu, gehienak karbohidratoak. Bitamina eta mineral ugari ditu kantitate nabarmenetan. Besteak beste likopenoa nabarmentzen da, propietate osasuntsuak esleitzen zaizkio karotenoide bat, adibidez gaixotasun kardiobaskularrak eta minbizi mota jakin batzuk izateko arriskua murriztea, besteak beste, prostatakoa.

 

  1. Meloia. Angurriaren antzeko osaera du meloiak, baina duen C bitaminarengatik eta azido folikoarengatik nabarmentzen da. Zehazki, 100 gramo meloik gomendatutako C bitaminaren eguneroko dosiaren erdia ematen dute. Meloiaren zenbait aldaera, adibidez, Cantaloupe, azido foliko eduki handiena duten frutak dira.

 

  1. Melokotoia. Azal leuneko eta aroma eta zapore gozoko fruta honek ur asko eta kaloria gutxi ditu. Zuntz mota desberdineko kopuru nabarmenak dituzte, eta hesteetako igarotzea hobetzen laguntzen dute. Dituen bitamina kopuru txikien artean, C bitamina nabarmentzen da. 250 gramoko melokotoi batek bitamina horren eguneroko dosiaren % 25 estaltzen du. Bere mami horixkak karotenoideak dituela adierazten du, A probitaminaren eta antioxidatzaileen jarduerarekin.

 

  1. Arana. 200 barietate baino gehiago daude, nahiz eta ezagunenak kolorearen arabera sailkatzen diren: aran horiak (zapore azidoa eta zuku asko), gorriak (zuku asko eta horiak baino zapore gozoagoa dute), beltzak eta berdeak (Claudia gisa ere ezagutzen direnak, trinkoak, zukutsuak eta oso gozoak). Aranak zuntz kopuru handia dute, eta beste konposatu batzuekin batera, hesteetako mugimendu peristaltikoak estimulatzen dira, hesteetako igarotzea erraztuz. Gorriek antozianinak dituzte, jarduera antioxidatzaileko konposatuak.

 

Hondartzan hidratatzeko trikimailuak

Hondartzarako piknikerako frutak hautatzeko unean, tenperatura mantentzen eta ahalik eta gutxien manipulatzen saiatu behar da.

Lehenik, fruta hotza pilatzen (izoztutako ur-plakak) duen sakotontzi batean gordetzea gomendatzen da. Horrela, higiene-baldintza mantentzen direla bermatzen da, eta fruta fresko jan daiteke.

Hondartzatik bueltan, fruta freskoko hainbat prestaketa izan daitezke hozkailuan: angurrizko, meloizko eta beste fruta batzuekin egindako dadoak, brotxetak, albertxikoak eta aranak, meloiaren gazpatxo hotza, melokotoi eta kiwizko mazedonia, eta abar.

Hondartzako orduetan eta ondoren, ezinbestekoa da gainera ura edatea. Hori egitea errazagoa da etxean edo hotelean, izan ere hondartzetan ez baita izaten iturririk, botilatxorik edo ura erosteko txosnarik. Orduetan ura fresko manten dadin, ur-botila gau osoan izozkailuan sar daiteke izoztu dadin, horrela atseginagoa izango da edatea. Eguneko beroarekin, pixkanaka desizozten joango da hondartzan, baina hotza mantenduko da.

Sortu zure kontua eta jaso ezazu astero gure newsletterra, EROSKIren azken berriekin eta informazio komertzialarekin

Izena eman nahi?
141624