EROSKIk irailaren 27tik urriaren 2ra bitartean, Aecoc-ek (Fabrikatzaileen eta Banatzaileen Elkartea) sustatutako Elikagaiak Alferrik ez Galtzeko IV. Astean parte hartuko du, elikagaien hondakinak murriztearen garrantziaz kontzientziatzeko eta bultzatzeko ekintzen bidez.
Aste horretan, irailaren 29an, Elikagaien Galerari eta Hondakinei buruzko Nazioarteko Kontzientziazio Eguna ospatuko da. Egun horretan, elikagaien balioari buruzko sentsibilizazioaren aldeko eduki espezifikoekin bat egingo dugu.
EROSKIn hasieratik ari gara lanean kontsumo arduratsuagoa sustatzeko, osasunarekin eta iraunkortasunarekin hartutako konpromisoen bidez. 2020an 4.600 tona elikagai alferrik ez galtzea lortu genuen Zero Hondakin programari esker.
Zero Hondakin elkartasunaren alde
Ekintza solidarioa da, eta EROSKIren dendetan kontsumitzeko moduko elikagairik ez botatzeko konpromisoa hartu dugu. Elikagai fresko eta ontziratu horiek sailetik kentzen dira, bezeroekin hartutako konpromisoa betetzeaz gain (ontziaren itxura ona eta freskotasun gorena), denda bakoitzetik gertu dauden gizarte-erakundeei emateko. Elikagaien segurtasuna eta hotz-katea betetzen direla bermatzen dugu, bai garraioan, bai erakunde hartzailearen instalazioetan.
20 urte baino gehiago daramatzagu elikagaien kudeaketa arduratsu eta solidarioa egiten, tokiko gizarte-erakundeekin lankidetzan, hala nola Elikagai Bankuen Espainiako Federazioarekin (FESBAL), Caritasekin, Remarekin edo Retorekin.
2014an, FESBALek emandako Urrezko Galburua saria jaso genuen; elikagaien soberakinen birbanaketa solidarioan parte hartzeagatik nabarmentzen diren erakundeei ematen zaie.
Ekonomia zirkularraren eredua
Urtero, animalien elikadurarako irin, olio eta pentsu ekoizpenera bideratutako 5.000 tona elikagairi bigarren bizitza bat emateko lan egiten dugu. Halaber, kudeaketa alderantzizko logistika-sistema baten bidez egiten dugu, elikagai horien garraioaren kudeaketaren karbono-aztarna murrizteko, beste ekoizpen-prozesu batzuetan lehengai gisa erabiltzen baitira.
Aldi berean, gizakiek ez, baina animaliek kontsumitu ditzaketen elikagaiak ematen dizkiegu animaliak babesteko elkarteei eta zoologikoei. Horren adibide dira 2021ean Karrantzako faunaren babes zentroari emandako 20.000 kilo elikagaiak eta 2020an Madrilgo zooari emandako 23.554 kilo fruta eta barazkiak.
Fruta itsusiak, kontzientziazio-kanpaina
Fruta eta barazki itsusiak kontsumitzea sustatzen dugu, eta ohikoa baino merkeago eskaintzen ditugu, bezeroak animatzeko zaporean alderik ez dagoela eta kalitatea estetikoki zuzena den edozein piezaren berdina dela egiaztatzera. Hala, 2020an 586 tona fruta eta barazki itsusi merkaturatu genituen.
Erosketa jasangarriagoa
Hondakinak jatorrian ere murrizten dira; horregatik, iraungitze-datatik gertu dauden produktu freskoei prezio hobea eskaintzen diegu. 0 hondakin etiketarekin identifikatuta daude. Etiketa horrek % 10eko deskontua markatzen du lehen unitatean eta % 40koa bigarrenean. 2020an 20.000 tona produktu baino gehiago saldu genituen iraungitze-datatik edo lehentasunezko kontsumotik gertu egoteagatik zeukaten deskontuekin.
I+G elikadura-hondakinak aprobetxatzeko
Hondakinak berrerabiltzeari dagokionez, gure dendetan kontsumo jasangarriagoa eta ingurumenarekiko arduratsuagoa egiteko aukera ematen diegu gure bezeroei, sare-poltsa berrerabilgarriak txertatuz eta gure markako produktuetan plastikozko ontziak ordezkatuz.
Gure dendetan kafe-kapsulak birziklatzeko guneak txertatzen aitzindariak gara eta kapsuletako lehengaien % 100 berreskuratzea errazten dugu. Kapsula biodegradagarriak ongarri bihurtzen dira, eta plastikoa eta aluminioa urtu egiten dira ontzi berriak sortzeko.
2019az geroztik, papera alferrik ez galtzeko jarduten dugu, erosketa-tiket digitala inprimatutako tiket tradizionalaren alternatiba gisa txertatu baikenuen.
Elikagaiak alferrik ez galtzeko sentsibilizatzea
Urte osoan zehar elikagaien garrantziari eta haien aprobetxamenduari balioa ematen dioten edukiak sortzen dihardugu. Gure kanal ofizialetan zein sare sozialetan: Instagram, Twitter, Facebook eta LinkedIn. Consumer ere badugu, gaur egun erreferentea eta kontsumitzailearentzako informazio praktikoan espezializatutako edukia.
Informazio eta gaurkotasuneko edukiez gain, prestakuntza ekimen bat ere badugu: EROSKI Fundazioaren Elikadura Eskola. Bertan, familiek eta ikastetxeek elikadura osasungarriari eta bizi-ohitura osasuntsuei buruzko edukiak eta material didaktikoak aurki ditzakete.