Askotarikoa

Txokolatea. Gutizia. Orain.

Gozoa edo gazia izan. Mingotsagoa edo leunagoa. Zitrikoa edo fruitu lehorrekin. Frutekin, espeziekin edo mina, Nor ez da txokolate-zalea?

Ez da zuria edo beltza bakarrik… Badira % 70, % 80 edo % 90 edo gehiagokoak ere, eta txokolate beltza, bere profil nutrizionalagatik baino gehiago, flabonoide gehiago dituelako gomendatzen da, osasun kardiobaskularrean eragin onak dituen eta kakao-ehuneko handiagoa duten txokolateek gehiago duten substantzia. Oraindik sendoenekin ausartzen ez bazara, hona hemen ausartzeko beste arrazoi bat

 

Badira zure alde iluna edo zure alde gozozaleena lehertzeko txokolateak, baina ezagutzen zenituen txokolateari buruzko 10 bitxikeria hauek?

1. Kakao-hazi asko behar dira txokolatea egiteko
500 bat gramo txokolate lortzeko, 400 hazi behar dira.

2. Ez da istorio bat; badago kakao-zuhaitz “magiko” bat.
Horrelako zuhaitz bat 200 bat urte bizi da, baina 25 urtez soilik ematen ditu ale erabilgarriak; gutxi gorabehera 2.500 unitate inguru guztira. Theobroma kakaoaz ari gara, duela milaka urtetik mistekentzat oso garrantzitsua den kakaoaz.
Zuhaitz hau beti magiarekin, mistizismoarekin eta transzendetal den horrekin lotuta egon zen. Zuhaitz horren fruituak eta haziak “jainkoen elikagaitzat” jotzen zen.

3. Imajinatzen duzu euroak txokolateagatik ordeztea?
Nikaraoek, Maia indigenek, truke-moneta gisa erabiltzen zuten. Balio handiko ondasuna zen! Untxi batek 10 kakao-ale balio zituen.

4. Pentsatu duzu zergatik urtzen den txokolatea ukitzen dugunean?
Txokolatea 34 gradutara urtzen da, gure gorputzeko tenperaturara, eta horregatik urtzen da ahoan edo azala ukitzen duenean; adibidez, tenperatura altuak izan ohi diren garaietan, udan, esaterako.

5. Sinestezina dirudien arren, Charlieren txokolate-fabrika ez zen lehena izan XVII. eta XVIII. mendeetan sortu ziren Europan eta Estatu Batuetan historiako lehen txokolate-fabrikak.
Gure herrialdean, lehen txokolate-lantegia Bartzelonan sortu zen, 1780an.

6. Batzuetan “bonboi” ezizen maitekor gisa erabiltzen bada ere, benetan “bi aldiz ona” esaten ari zara.
Ona esanahia duen frantseseko “bon” izenlagunetik dator.

7. Ziurrenik inoiz amestu duzu txokolatezko herri batekin, baina imajinatzen duzu txokolatezko herrialde oso bat?
Oraingoz ez dago halakorik baina Suitza da horren antz handiena duena. Biztanleko txokolate gehien kontsumitzen den herrialdea da.
Biztanle bakoitzak 10 kilo baino gehiago jaten ditu, espainiarrek baino lau aldiz gehiago; espainiarrek 2,5 kilo inguru kontsumitzen dute eta.

8. Sinestezina dirudien arren, bada kakaoaren “Noeren arka” gisa har daitekeen uharte bat. Bertan, 3.000 kakao-genotipo desberdin baino gehiago daude, eta uharte hori Trinitate uhartea da.
Apuntatu helmuga!

9. Nahiz eta gaur egun gehien ezagutzen direnak tabletak diren, ez da beti formatu solidoan kontsumitu.
1842 arte, likido gisa kontsumitzen zen, eta data horretan sortu zen lehen tableta.

10. Ur daitezkeen txokolateen ezaugarri nagusia kakao-koipe asko edukitzea da. Koipe horri esker, mousseak, betegarriak, bonboiak eta pastelen estaldurak egin daitezke.

Txokolate egokia aurkitzen ez bada, hobe ez saiatzea:
egiteko txokolateek irin gehiegi dute, lodiagoak izateko, eta normalean jaten ditugun txokolateek kakao-koipe gutxi dute.

 

Merkatuko txokolate mota ohikoenak eta janaria prestatzeko erabil daitezkeenak hauek dira:

  • Estaldura-txokolatea. Gutxienez % 30 kakao-koipe du eta % 55, estaldura beltza bada.
  • Txokolate beltz gorena. % 43 kakao du eta % 26 kakao-koipe inguru.
  • Txokolate mingotsa. Gutxienez % 60 kakao izatean ematen dio zapore hori
  • Fondant txokolatea. % 40 kakao-koipe du eta % 40 kakao-ore.

Txokolatea urtzean ez erretzeko, ur ezazu Maria bainura edo 10 minutuko tarteetan mikrouhin-labean. Oso egokia da kurruskarekin kontrastea egiten duten fruta urtsuekin, edo etxean txokolate-txirbilak egiteko.

Nolanahi ere, badira zure sukaldari-sena piztu eta sekretu iberikoa txokolate-saltsan, gaztain-bizkotxotxoak eta irinik gabeko pastelak eginez denak aho-zabalik uzten lagunduko dizuten txokolateak ere.

Edo zure alde gozozaleena baliatuz, coulant bat, mousseak edo budinak egiteko… Gustuak bezainbeste errezeta daude; gozoak, gaziak, mingotsak edo minak.

Gehitu zure ukitu berezia, eta ezagutu errezeta guztiak hemen:

Probatuko zenuke baten bat? Ezagutu gure txokolate guztiak: esperimentatzeko edo, besterik gabe, gutizia-unetxo horiez gozatzeko. Zure dendan edo online supermerkatuan aurkituko dituzu.

Bazkide bazara, orain -% 10 daukazu txokolateetan 2 ale edo gehiago erosteagatik.  Sartu webgunean edo EROSKI aplikazioan, eta aktibatu zure kupoia.

Maiatzaren 20tik ekainaren 2ra arte balio du. Erosketa bakar batean aplikatzeko deskontua

Gainera, beti bezain gozoak eta nekazaritza ekologikokoak, azukrerik gabekoak edo laktosarik gabekoak ere aurki ditzakezu:

Eta egun txarra izana baduzu, gogoratu ez dela 100 urte irauten duen gaitzik, ezta txokolateak senda ezin dezakeen penarik ere.

Sortu zure kontua eta jaso ezazu astero gure newsletterra, EROSKIren azken berriekin eta informazio komertzialarekin

Izena eman nahi?
351376