Gozoak, mamitsuak eta usain berezidunak, marrubiak udaberriari hasiera ematen onenak dira urtero. Hauskorrak eta testura delikatukoak izan arren, C bitaminaz, antioxidatzailez eta zuntzez osatutako pilula txikiak dira, modu osasuntsuan gozatzeko ezin hobeak.
Marrubiak kontserbatzeko aholkuak
Erraza da jakitea noiz dagoen marrubi bat heltze puntuan: kolore gorri bizia du, eta txortena, berdea, ondo itsatsita dago frutaren goialdean. Zailena horrela luze gordetzea da, marrubia oso fruta delikatua baita. Oro har, marrubi kaxa bat erosten dugunean, usteltzen hasitakoren bat, bigunago dagoenen bat edo, behealdean badago, egongo da txartuta dagoenen bat. Marrubi helduak erosten baditugu, egun berean edo egun pare batean jatea aholkatzen da. Hona hemen kontserbazio egokirako jarraibideak:
- Aukeratu zure beharretara ondoen egokitzen den formatua. EROSKIn, kilo 1eko marrubi kaxak, kilo erdirainoko erretiluak, hoztutako terrinak eta marrubi izoztuak ditugu.
- Ez garbitu gorde aurretik, garbitu kontsumitu aurretik: Hezetasunak narriadura azkartzen du.
- Kendu txortena jan aurretik, ez lehenago.
- Erabili paper xurgatzailea duen ontzi bat.
- Jarri hozkailuaren alderik hotzenean (barazki kaxan), eta ez pilatu denak elkarren ondoan.
- Izoztu itzazu denbora gehiagoan gozatzeko: itsats ez daitezen, izoztu itzazu lehenik erretilu batean, elkarren artean bereizita, eta gero eraman poltsa batera. Itzelak dira smoothieak eta postreak egiteko. Egin marmelada.
Marrubiei etekina ateratzeko ideiak
Oso moldakorra da eta milaka aukera ematen ditu. Jateko modurik errazena «naturalean» jatea da, edo, bestela, garbituta eta zatituta. Hemen dituzu hainbat kontserbatzeko modu:
- Beratu marrubiak, zaporea indartzeko eta freskotasuna luzatzeko: moztu itzazu eta nahastu sagar ozpin koilarakada bat eta azukre koilarakada bat marrubi katilukada bakoitzeko. Utzi hozkailuan 30 minutuz. Ezin hobeak entsaladei ukitu berezia emateko, jogurtarekin hartzeko edo esne gainarekin postrea egiteko.
- Egin marmelada.
- Adibidez, gurin pixka batekin salteatutako marrubiak eta azukre beltzarekin hautseztatuta, crepeen betegarri gisa edo platera gazi baten goarnizio gisa erabil daiteke.
- Goarnizioen kasuan, zatitu eta salteatutako marrubiak prestatzea ideia bikaina da, kontrapuntu gozo eta mingots bat topatzeko, ozpin tanta batzuekin, soja saltsarekin eta pipermin ukitu batekin, erretako ahate magret bati laguntzeko edo plantxan edo micuit eran prestatutako foie bati laguntzeko.
- Marrubia fruta bikaina da entsaladetarako ere; ongi dator ketuekin, gazituekin eta gazta krematsuekin. Beraz, presta ezazu entsalada bat hainbat letxuga motekin, izokin ketu tirekin eta gazta krematsu dadotxo batzuekin eta, ondoren, guztia zatitutako marrubiekin marinatutako olio ozpin batekin onduko dugu. Eta otordu hasiera freskagarria nahi baduzu, presta ezazu tostada bat: ipini brie gaztaz igurtzitako ogi xerra bat kontserbako antxoa batekin eta marrubi zatitxo batzuekin.
Hainbat errezeta zaporetsu eta erraz proposatzen dizkizugu, albokoak txundituta uzteko modukoak:
Freskoak, era askotakoak eta prezio onetan
Gure frutategietan marrubien aukera zabalena aurkituko duzu, hainbat tamaina eta preziorekin, gehien gustatzen zaizuna aukera dezazun. Gertuko marrubiei lehentasuna ematen diegu eta, sasoiaren arabera, kalitate handieneko EROSKI NATUR* marrubiak ere edukiko ditugu:
- Huelvatik datoz.
- Dendan soilik martxoan eta apirilean.
- Kolore distiratsua dute, forma eta tamaina uniformea, eta haragi sendo eta zaporetsua.
- Tratamendu gutxi behar izaten dituzte landatu bitartean, eta horrek ingurumena zaintzen laguntzen du, eta, gainera, oso ondo jasaten dute garraioa.
*EROSKI Natur marrubien eskuragarritasuna bilketa denboraldiaren araberakoa da. Eskuragarri ez badaude, ez dira eskainiko. Galdetu hurbilen daukazun dendan.