Eguneko lehen otordua da, eta galdera gehien sortzen dituena. Zer jan behar da gosarian? Hobe al da esnatu bezain laster gosaltzea edo ona da pixka bat itxarotea? Nola lortu gosari osasungarria egitea? Galdera horiek zaildu egiten dute esnatu ostean zer jan erabakitzea.
Lerro hauetan zure zalantzak argitzen saiatuko gara, eta, mito batzuk eraisteaz gain, zure gosaria errazago, osoago eta osasuntsuago egiteko argibideak eta gomendioak emango dizkizugu.
Hain garrantzitsua al da gosaria? Horri buruzko 3 mito
Zenbat aldiz entzungo zenuen gosaria eguneko otordurik garrantzitsuena dela… Egia esan, horren inguruan zenbait mito ezarri dira denboraren poderioz, baina zientzialari eta nutrizionistek behin baino gehiagotan eraitsi dute horien oinarria. Jarraian, ezagunenak ezeztatuko ditugu.
- Lehen mitoa: ez da eguneko otordurik garrantzitsuena
Oso zabalduta dago, hainbeste ordu lo egin ondoren jaten dugun lehen otordua denez, oparoena eta osoena izan behar duela pentsatzea, ordu asko eman baititugu jan gabe. Baina ez: eguneko otordu guztiak dira garrantzitsuak, eta elikagaien multzoa, kalitatea eta mantenugaiak baloratu behar dira. Berez osasungarriak diren elikagai batzuk badaudela egia bada, osasungarriak izaten jarraituko dute, hartzen diren ordua edozein dela ere.
Eta berdin da elikagai horiek hiru, lau edo bost otordutan banatzen diren
- Bigarren mitoa: ez dugu goizean goiz gosaldu behar kosta ahala kosta
Jateagatik jateak ez du batere zentzurik. Berdin da noiz gosaltzen dugun, garrantzitsuena gogoa dugunean gosaltzea da, eta erabakitzea zer jartzen dugun platerean eta zer ez. Gehiago oraindik: goserik gabe esnatzen bagara, hobe da ezer ez jatea, produktu desegokiak aukeratzea baino.
- Hirugarren mitoa: zerealak eta esnekiak ez dira nahitaezkoak
Ez zaitzatela engainatu: gosari osasungarria lortzeko, ez ditugu zerealak eta esnekiak nahitaez hartu behar. Izan ere, elikagai mota horiek hartzeak azukre dosi handiak dituzten produktu ez-osasungarrien alde egitera eraman zaitzake, haurren kasuan batez ere.
Gosari osasungarria egiteko gomendioak
Mito horiek guztiak ezagututa, pentsa dezakezu gosari osasungarri eta osoa prestatzeko gomendioetan ez direla ultraprozesatuak eta zereal azukredunak sartzen.
Bide berriak aztertu behar dira, eta aldaketa txikiak egin, gosariaren nutrizio-kalitatea hobetzeko.
Txikientzako gomendioak
Gosaria haurrengan ohitura onak sustatzeko aukera bat da. Hasteko, ahalik eta elikagai freskoenak edo gutxien prozesatutakoak sar ditzakegu, ultraprozesatuak eta oso azukredunak saihestuz (azukredun zerealak, gaileta eta opil industrialak, ontziratutako zukuak, etab.).
Produktu horiek jatearen ondorioz, gomendatutako azukre kopuru maximoa atzematen da eguneko lehen bazkarirako, baita gainditu ere. Gakoa kontsumoa apaltzea da. Horregatik, Eroski Consumerrek lagundu nahi dizu identifikatzen txikienek maiz kontsumitzen dituzten elikagaietan ezkutatutako azukrea.
Uda aukera ezin hobea da sasoiko frutak aprobetxatuz gosari askotarikoagoak eta freskagarriagoak prestatzeko. Aukera ona da gutxienez fruta-pieza bat sartzea gosaltzeko. Era horretan, zaporeaz eta bitaminez gain, egunero gomendatzen diren bost fruta eta barazki errazioetako bat ere jango dute.
Hona hemen beste zenbait ideia:
– Etxean egindako fruta-irabiakiak. Zenbaitetan, egin berri den fruta-irabiaki edo zuku batek gosariak hobetzen laguntzen du. Ikusi gehiago Eroski Consumerren.