Urtsuak, freskagarriak eta era askotakoak, udaren eta “realfooding” delakoaren protagonistak dira fruta hauek. Mertxikek, abrikotek, nektarinek, paraguaioek, aranek eta gereziek, sasoia ez ezik, hezurra ere partekatzen dute!
Beroarekin, udako frutek ura, bitaminak, mineralak eta zuntza ematen dizkigute. Horregatik da garrantzitsua horiek gure dietan sartzea. Gordin, irabiakietan, entsaladetan, gazpatxoetan… eta erreta ere har ditzakezu. Eta gaizki sentitu gabe ordu artean jateko mokadu bikaina dira.
Gogoan hartu hezurdun fruten berezitasunak ezagutzeko gomendio hauek eta ikasi zein den haien sasoirik onena, nola kontserbatzen diren eta nola atera diezaiekegun etekinik handiena sukaldean.
Tamaina eta kolorea garrantzitsuak dira hautaketa egiterakoan
Barneko haziaz gain, hezurdun frutek hainbat ezaugarri dituzte amankomunean: zenbat eta handiagoak izan eta kolore hobea izan (barietate berekoekin alderatuta), heltze-unerik hobeagoan egongo dira. Beraz, testura, usain, gozotasun-maila eta zapore hobea izango dute.
Fruta garaiaren sinonimoa da uda garaia eta gure hezurdun fruta gero eta hobeagoa da.
Badakizu zergatik? Zuhaitzaren kanpoaldean hazten diren fruituak direnez, zenbat eta eguzki-izpi gehiago jaso orduan eta zaporetsuagoak eta osasuntsuagoak direlako. Etxe barruan, hezurdun frutak 7 egunera arte kontserbatu ahal dira hozkailuan, heltze-puntuaren arabera.
Apirilean azaltzen dira lehengo gereziak eta aranak, eta abuztu bukatzen da haien sasoia. Mertxika, abrikot, nektarina eta paraguaioen barietate desberdinei dagokienez, maiatzetik irailera ditugu eskuragarri. Kontsultatu hemen sasoiko fruten egutegia.
Mertxika gorriak edo horiak
Mertxika gorria izaten da fruta-dendetako linealetan agertzen den lehena. Asko esportatzen denez, berdeago biltzen da eta zapore gazi-gozoa du. Mertxika horia uztail erdian jasotzen da, heltze-puntu justuan, eta beraz, gozoagoa eta zaporetsuagoa da.
Garrantzitsua da mertxika helduak erostea. Ez du zentzurik, gehiago iraun dezaten, fruta berdeak hautatzea, mertxikak ez baitira platanoak bezalakoak. Zuhaitzean heldu ez badira, frutaontzian ere ez dira helduko. Hautaketa egokia egiteko, aukeratu atzamarrekin estutzen dituzunean oso gogor sentitzen ez dituzunak.
Kontsumitzeko iradokizunak
Zer deritzezu hezurdun frutez betetako oilasko-tako batzuei? Zure errezetetan fruta txertatzeko modu ezberdin bat!
Entsaladen zalea bazara, proba ezazu mertxika gordinen zatitxoak, hosto berdeak eta ahuakatea edo gazta nahasten. Edo mertxika erreak errukularekin, parmesano gaztarekin eta pinaziekin. Aho zabalik geratuko zara!