Penques de bledes en escabetx

  • 0 View bisita
Zailtasuna
Zailtasun handia
Denbora
30 minututik ordubetera
Penques de bledes en escabetx

Descargar

kcal
337 17%
Azukreak
15g 16%
Koipeak
28g 39%
Koipeak saturatuak
4g 18%
Gatza
0,1g 2%
1/5 izar. 1 baloraziotan oinarrituta

Prestaketa

Preparem l'escabetx. Col·loquem en una cassola dos grans d'alls sencers i pelats, una cullerada de vinagre de poma, 6 cullerades d'oli d'oliva, una fulla de llorer i cuinem la barreja a foc suau durant 15 minuts; gairebé al final, quan faltin uns segons, afegim cibulet picat, un polsim de sal i reservem fora del foc perquè es temperi. Retirem la part verda de la bleda, deixant la tija blanca o penca. Les fulles verdes les reservem per elaborar un puré un altre dia. Netegem bé les penques i traiem els fils de les parts més dures. Les trossegem en rectangles d'uns 5 centímetres de llarg i les coem en un recipient amb aigua, un manat de julivert (ajudarà a fer que no s'ennegreixin) i sal durant mitja hora. Un cop cuites les penques, les traiem de l'aigua de cocció i les deixem en una safata perquè es refredin. Un cop fredes, introduïm les penques cuites en l'escabetx temperat i ho tornem a posar al foc. Quan comenci a bullir molt suaument, mantenim durant 1 minut, traiem del foc i deixem que es temperi. Afegim —si ens agrada— un toc de pebre vermell dolç o picant, deixem que reposin les penques en l'escabetx i servim com a primer plat.
Les bledes són un dels vegetals més consumits a Europa; són font d'innombrables nutrients essencials per a l'organisme. En primer lloc, contenen grans quantitats de vitamina A; és una de les verdures que més quantitat d'aquesta vitamina posseeix. També aporten vitamines B1, B3, B5, B6, B9, que resulten essencials per a les funcions dels teixits de l'organisme. Són font d'antioxidants, com la vitamina C, i molt riques en vitamina K. De fet, també són una de les verdures amb més quantitat de vitamina K. Són font de coure, calci, sodi, potassi, ferro, manganès i fòsfor, i són molt riques en fibra soluble, la qual cosa serveix per prevenir el restrenyiment. Són molt poc calòriques i aptes per a un gran nombre de consumidors. Es preparen en escabetx, una tècnica de conservació dels aliments utilitzada des de l'antiguitat. En aquesta ocasió s'utilitza el vinagre de poma com a conservant, la qual cosa aporta un sabor característic al plat, i també pebrots, que hi sumen el seu sabor i propietats antioxidants. És una recepta amb una quantitat de greix elevada, ja que s'utilitza una gran quantitat d'oli. Per tant, se'n recomana un consum moderat.

Osagaiak (4 pertsonak)

  1. 350 g de penques de bledes fresques
  2. Un manat de julivert per coure amb les penques
  3. Per a l'escabetx:
  4. 100 ml d'oli d'oliva verge extra
  5. 1 llimona
  6. 2 grans d'all
  7. 15 ml de vinagre de poma
  8. 2 g de pebres variats en gra
  9. 2 g de pebre vermell picant
  10. 1 fulla de llorer
  11. Unes tiges de cibulet

sReceta online en: