Penques de bledes en escabetx
- 0 View bisita
- Zailtasuna
- Zailtasun handia
- Denbora
- 30 minututik ordubetera

- kcal
- 337 17%
- Azukreak
- 15g 16%
- Koipeak
- 28g 39%
- Koipeak saturatuak
- 4g 18%
- Gatza
- 0,1g 2%
Prestaketa
Preparem l'escabetx. Col·loquem en una cassola dos grans d'alls sencers i pelats, una cullerada de vinagre de poma, 6 cullerades d'oli d'oliva, una fulla de llorer i cuinem la barreja a foc suau durant 15 minuts; gairebé al final, quan faltin uns segons, afegim cibulet picat, un polsim de sal i reservem fora del foc perquè es temperi.
Retirem la part verda de la bleda, deixant la tija blanca o penca. Les fulles verdes les reservem per elaborar un puré un altre dia. Netegem bé les penques i traiem els fils de les parts més dures. Les trossegem en rectangles d'uns 5 centímetres de llarg i les coem en un recipient amb aigua, un manat de julivert (ajudarà a fer que no s'ennegreixin) i sal durant mitja hora. Un cop cuites les penques, les traiem de l'aigua de cocció i les deixem en una safata perquè es refredin.
Un cop fredes, introduïm les penques cuites en l'escabetx temperat i ho tornem a posar al foc. Quan comenci a bullir molt suaument, mantenim durant 1 minut, traiem del foc i deixem que es temperi. Afegim —si ens agrada— un toc de pebre vermell dolç o picant, deixem que reposin les penques en l'escabetx i servim com a primer plat.
Les bledes són un dels vegetals més consumits a Europa; són font d'innombrables nutrients essencials per a l'organisme. En primer lloc, contenen grans quantitats de vitamina A; és una de les verdures que més quantitat d'aquesta vitamina posseeix. També aporten vitamines B1, B3, B5, B6, B9, que resulten essencials per a les funcions dels teixits de l'organisme. Són font d'antioxidants, com la vitamina C, i molt riques en vitamina K. De fet, també són una de les verdures amb més quantitat de vitamina K. Són font de coure, calci, sodi, potassi, ferro, manganès i fòsfor, i són molt riques en fibra soluble, la qual cosa serveix per prevenir el restrenyiment. Són molt poc calòriques i aptes per a un gran nombre de consumidors. Es preparen en escabetx, una tècnica de conservació dels aliments utilitzada des de l'antiguitat. En aquesta ocasió s'utilitza el vinagre de poma com a conservant, la qual cosa aporta un sabor característic al plat, i també pebrots, que hi sumen el seu sabor i propietats antioxidants. És una recepta amb una quantitat de greix elevada, ja que s'utilitza una gran quantitat d'oli. Per tant, se'n recomana un consum moderat.
Osagaiak (4 pertsonak)
- 350 g de penques de bledes fresques
- Un manat de julivert per coure amb les penques
- Per a l'escabetx:
- 100 ml d'oli d'oliva verge extra
- 1 llimona
- 2 grans d'all
- 15 ml de vinagre de poma
- 2 g de pebres variats en gra
- 2 g de pebre vermell picant
- 1 fulla de llorer
- Unes tiges de cibulet
sReceta online en:
