Carxofes farcides de beixamel i bolets
- 1843 visitas
- Dificultad
- Dificultad mitjana
- Tiempo
- De 30 minuts a 1 hora

- kcal
- 237 12%
- Azúcares
- 17g 19%
- Grasas
- 12g 17%
- Grasas saturadas
- 5g 24%
- Sal
- 0,5g 8%
Modo de preparación
Netegem i pelem les carxofes, i les freguem amb la llimona partida per la meitat perquè no s'enfosqueixin. S'ha de deixar el tronc i buidar el centre, per eliminar la pelussa que hi acostumen a tenir. A continuació, les posem a bullir en aigua abundant, amb sal i la resta de la llimona durant 20 minuts. Un cop cuites es refreden sota l'aixeta i s'escorren, amb cura per tal que les carxofes romanguin senceres.
D'altra banda anem preparant la salsa beixamel i els bolets amb què farcirem les carxofes. Per fer-ho, en un cassó o una paella antiadherent posem la mantega amb una cullerada d'oli d'oliva a foc lent fins que es fongui la mantega. En aquest moment afegim la farina i deixem que se sofregeixi en el greix calent però sense que agafi color. A continuació afegim la llet calenta i remenem de manera contínua mentre va bullint suaument fins que aconseguim una salsa cremosa, fina i sense grumolls. Reservem en un lloc temperat.
En una paella amb un parell de cullerades d'oli d'oliva saltem el gra d'all pelat i tallat a la brounoisse; quan comenci a daurar-se l'all, hi afegim els bolets nets i tallats a trossets diminuts, sofregim uns instants i quan els bolets estiguin cuites, condimentem lleugerament amb una mica de sal i pebre blanc, afegim la crema beixamel i deixem que bulli tot el conjunt durant un parell de minuts perquè s'unifiquin sabors i textura. Deixem temperar perquè sigui més fàcil de manipular la crema en el moment de farcir les carxofes.
Introduïm la beixamel amb bolets al centre de les carxofes, fent servir una cullera o bé una mànega pastissera, i fornegem a 200 ºC durant 15 minuts. Les servim acabades de treure del forn cobertes amb una salsa beixamel més lleugera i acolorida amb un parell de cullerades de salsa de tomàquet, o amb un parell de pebrots escalivats triturats amb beixamel lleugera.
La carxofa conté una gran quantitat i varietat de nutrients en la seva composició. És font de magnesi, potassi i esterols i, a més, és rica en fibra i vitamines A, B i C. La carxofa actua regulant la secreció biliar en l'organisme, la qual cosa està indicada en casos de problemes de fetge i és també un potent depuratiu. Es prepara amb bolets, que sumen importants oligoelements i minerals com ara el ferro, zinc, iode, magnesi, seleni, sodi i calci i també són font de vitamines B, E i C, baixos en greix, baixos en hidrats de carboni i poc calòrics. No obstant això, la salsa beixamel afegeix greix saturat i calories finals, cosa que s'ha de tenir en compte. És, en definitiva, una recepta per menjar esporàdicament, ja que el valor calòric i de greix saturat és una mica elevat.
Ingredientes (4 personas)
- 16 carxofes fresques
- 1 llimona
- 30 g de mantega
- 5 ml d'oli d'oliva verge
- 35 g de farina
- 350 g de llet semidesnatada
- 60 g de bolets
- 1 all
- 10 ml d'oli d'oliva
- 2 g de pebre blanc
- Una mica de sal
Receta online en: eroski.es/productos-locales/recetas/tortilla-bacalao-al-estilo-sidreria/
