Salsa beixamel
- Entrants
- 0 View visita
- Dificultad
- Dificultad media
- Tiempo
- De 30 minuts a 1 hora

- kcal
- 106 5%
- Azúcares
- 3,8g 4%
- Grasas
- 7g 10%
- Grasas saturadas
- 4g 19%
- Sal
- 0,4g 7%
Modo de preparación
Per cuinar beixamel sense grumolls, primer s'elabora el roux: amb la mantega desfeta, s'aboca la farina d'un sol cop, es deixa cuinar tot, sense que adquireixi un color torrat, remenant contínuament, i quan la farina estigui cuita formant una mena de farinetes homogènies, s'aparta del foc fins a refredar-la o temperar-la. Alhora, s'escalfa la llet a altes temperatures, sobretot si és per a grans quantitats.
Un cop que la llet sigui calenta, se'n tira una part sobre el roux, que estarà fora del foc. Es dissol bé amb aquesta petita part de llet calenta, que proporcionarà espessor, amb la vareta o una cullera de fusta, fins que quedi una pasta fina. Aquest serà el moment de tornar a posar el cassó al foc, tirar la resta de la llet molt calenta, a poc a poc i sense deixar de remenar, fins a portar-la a ebullició i intentar que bulli de tres a cinc minuts. Així, s'espessirà sense grumolls. S'hi afegeix sal, pebre i un pessic de nou moscada al gust.
La salsa beixamel és un recurs molt utilitzat per a l'elaboració de nombroses receptes tradicionals. Els ingredients que conté, així com la seva preparació, en què es concentra la llet, fan que sigui una salsa una mica calòrica i rica en greixos, però també aporta proteïnes d'alta qualitat i calci, encara que en això de les salses hi ha molta variabilitat ja que dependrà de com d'espessa la deixem i de la quantitat que després en fem servir per al plat. Si no se n'abusa, és una bona manera de donar varietat als plats, per exemple, de verdures, cosa que facilitarà arribar a les 2 racions mínimes diàries de verdures, i a més quedarà un plat baix en greixos perquè la verdura no n'aporta. Pot resultar una bona estratègia per a les persones a qui no agraden certes verdures, com pot ocórrer amb els nens o nenes en un moment donat, tot i que sempre és recomanable que s'acostumin al gust original dels aliments.
Ingredientes (4 personas)
- 300 ml de llet sencera
- 20 g de mantega
- 20 g de farina
- Un pessic de sal, pebre blanc i nou moscada ratllada.
Receta online en: eroski.es/productos-locales/recetas/tortilla-bacalao-al-estilo-sidreria/
